Reformada la centenària subestació elèctrica de Sabadell, la més antiga del Vallès

La part posterior de la centenària subestació elèctrica
La part posterior de la centenària subestació elèctrica | Endesa
NacióSabadell
08 de maig del 2020
Actualitzat a les 16:04h
Endesa ha finalitzat la reforma tecnològica de la subestació de Sabadell, en funcionament des de 1920, i que és la més antiga de tot el Vallès Occidental i també está entre les que més ho són de Catalunya. La companyia ha invertit 700.000 euros per reformar el parc de mitja tensió per uns nous equips i que suposaran una millora de la qualitat del subministrament elèctric a gairebé 56.000 clients repartits entre Sabadell i Sentmenat, Castellar de Vallès, Polinyà i Palau-solità i Plegamans.

Els treballs s'han dut a terme durant el primer trimestre de 2020, coincidint amb l'activació de l'estat d'alarma, i s'han substituït els antics elements d'11 Quilowatt per uns d'última tecnologia, noves cabines blindades i un nou transformador. Tot aquest aparellatge elèctric està situat en una sala de nova construcció dins de l’edifici històric, en una zona ocupada antigament per transformadors de potència i barres de 110 Quilowatt.

Edifici centenari

Aquest edifici de la capital vallesana, que es troba entre els carrers Vallirana, Vallmanya, Valldaura i la carretera de Prats de Lluçanès, va començar a construir-se el 1916 i va ser un exponent de l'arquitectura del Noucentisme català. Consta de dues plantes i les façanes que donen al carrer Valldaura i a la carretera de Prats de Lluçanès, així com la coberta, estan catalogades. 
 

Les millores a la instal·lació elèctrica sabadellenca Foto: Endesa


La construcció era considerada la “central” de la Catalana de Gas i Electricitat de Sabadell, ja que era la que tenia més potència transformadora. El 2018 es va rehabilita i, a més d'alimentar usuaris de la comarca, també ho fa, en menor mesura, a municipis com Caldes de Montbui i Lliçà d'Amunt, de la comarca veïna del Vallès Oriental.
 

Un retrat de l'edifici del segle passat Foto: Endesa


Totes aquestes millores van començar el 2016 i s'han destinat més de sis milions d'euros. Encara falta una tercera fase d'intervencions que consistirà en la reforma urbanística de l'entorn de la subestació amb, entre d'altres coses, la instal·lació d'una pantalla acústica per tal de minimitzar-ne el seu impacte de cara al veïnat.