La fàbrica Sallarés i Deu més a prop de ser un centre d’innovació social i tecnològic

El projecte arquitectònic escollit és “Intersticis Actius” de Julià Arquitectes Associats SL

El complex fabril, a la cantonada dels carrers Viladomat i Reina Elionor
El complex fabril, a la cantonada dels carrers Viladomat i Reina Elionor | Albert Hernàndez
NacióSabadell
04 de maig del 2020
La junta de l'Ajuntament de Sabadell ha aprovat aquest dilluns proposar per a l'adjudicació del contracte per a la transformació del conjunt d’edificis de l’antiga fàbrica Sallarès i Deu, repartits en la parcel·la del carrers de Cellers, Viladomat, Jacint Verdaguer i Reina Elionor, al barri de Gràcia, el projecte d'“Intersticis Actius” de Julià Arquitectes Associats SL.

És l'elecció municipal d'un total de sis seleccionades a la fase final del procediment i que és el pas previ per a l'adjudicació del contracte a l'equip guanyador. El passat mes de juny es va convocar el concurs per donar solucions arquitectòniques aquest complex industrial, després que el consistori l'adquirís a l'octubre de 2018.

Inicialment, van ser 18 candidatures presentades, el jurat va seleccionar sis propostes finalistes per ser valorades fins a la classificació i resolució final.

Aquesta actuació forma part d’un dels objectius de l’Estratègia DUSI a la ciutat, relacionada amb la transformació d’espais en obsolescència en centres per a la cohesió social i la innovació.

Conjunt arquitectònic protegit

El conjunt fabril Sallarès i Deu és un edifici industrial, de caràcter singular, amb valors històrics i patrimonials. El formen quatre naus paral·leles als carrers de Cellers i de Viladomat, i un cinquè edifici, perpendicular a aquestes naus, amb façana al carrer de Jacint Verdaguer.

Consta com a protegit des del 1986 i en el Pla especial de Protecció dels Béns Arqueològics, Mediambientals i Arquitectònics de Sabadell (PEPBAMAS) vigent té una protecció global. La superfície construïda actual és d’uns 8.318,15 metres quadrats, que es distribueixen en 5.476 en planta baixa i 2.842,15 de soterrani.

L'edifici data de 1920 tot i que ha tingut diferents etapes constructives. Entre els anys 1920-1931 va denominar-se “Hilados Mohair, SA”. Entre 1931-1966, “La España Industrial, SA”, que és una de les denominacions més assenyalades juntament amb la de “Sallarès Deu, SA”, que és la que va tenir entre els anys 1966-1983. Una darrera denominació és la de “Textifibra i Sallarès Deu S.A.” entre els anys 1983-2005.