Sabadell En Comú proposa establir una «prioritat invertida» de circulació a diversos carrers de la ciutat

“Cal que l’Ajuntament prengui decisions on la gent que va a peu, en bici o patinet guanyi espai al cotxe”

Es comencen a instal·lar els llits a la pista d'atletisme
Es comencen a instal·lar els llits a la pista d'atletisme | Aj. Sabadell / Juanma Peláez
NacióDigital
30 d'abril del 2020
Actualitzat a les 12:40h
El grup municipal de Sabadell En Comú ha explicat en un comunicat que considera “urgent i necessari” que l’Ajuntament prengui mesures per garantir la seguretat dels vianants, així com reduir la contaminació atmosfèrica a la ciutat, un cop anunciada la progressiva desescalada i el retorn a la nova normalitat en les pròximes setmanes.

“Per poder garantir el distanciament necessari entre els vianants cal que l’Ajuntament prengui decisions on la gent que va a peu, en bici o en patinet guanyi espai al cotxe”, diu Joan Berlanga, regidor de la formació i exregidor de sostenibilitat de Sabadell.

Les propostes dels comuns van “en la línia del que estan fent algunes capitals europees”, on, mentre sigui necessari el distanciament físic entre les persones, s’estableix que tots els carrers d’un sentit passin a ser carrers amb “prioritat invertida o carrers residencials”, és a dir que la circulació prioritària sigui per als vianants i que els vehicles privats hagin d’adaptar la seva circulació en cas de trobar-se vianants.

Per altra banda, proposen que es limiti la velocitat de circulació a tota la zona urbana a una velocitat màxima de 30 km/h, i que la Rambla es converteixi en un eix d’ús exclusiu per a vianants, bicicleta i transport públic “de manera imminent”, i que s’estudiï implementar aquesta mesura a altres espais similars de la ciutat. Així mateix, demanen accelerar la creació de carrils bici a les vies de dos sentits de la ciutat, com per exemple el de Vilarrubias o la ronda de Zamenhof.

Joan Berlanga argumenta que “la fi del confinament no pot comportar un retorn a la normalitat anterior”, i considera que en aquests moments, “la ciutat té una oportunitat extraordinària per avançar cap a una mobilitat més sostenible, i cal aprofitar-la”.