Els nens podran baixar a les zones comunes de les comunitats de veïns

Ho hauran de fer acompanyats d'un adult, no estar-hi més d'una hora i sense compartir espais de joc comuns amb altres nens

Els nens podran començar a sortir de casa aquest diumenge.
Els nens podran començar a sortir de casa aquest diumenge. | Pixabay
NacióDigital
24 d'abril del 2020
Era un dels temes pendents sobre com podien sortir de casa els nens a partir d'aquest diumenge i el govern espanyol ho ha aclarit avui. Els menors de fins a 14 anys podran baixar a les zones comunes de les comunitats de veïns, sempre que ho facin acompanyats d'un adult i no s'hi estiguin més d'una hora. A banda, tampoc podran compartir espai ni jugar amb altres nens.

És a dir, podran córrer, saltar i jugar per les zones comunes seguint les mateixes normes i restriccions fixades per si han de sortir al carrer. "Els espais comuns de veïns són espais privats, objecte de regulació comunitària. Els criteris seran els mateixos que per als espais públics, els nens no podran estar en grups superiors a tres, hauran d'estar permanent acompanyats d'un adult, no és aconsellable que estiguin més d'una hora i no poden coincidir en espais de joc conjunts", ha precisat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres extraordinari.

El ministre ha indicat que els ha arribat una petició suggerint que l'Estat plantegi una norma única per a totes les comunitats de veïns. Així li ho van traslladar aquest dijous els administradors de finques després que el vicepresident segon Pablo Iglesias, digués que cada comunitat veïnal havia d'"establir les seves pròpies normes" en aquest sentit.

Els administradors argumenten que durant l'estat d'alarma s'han posposat les reunions de les juntes de propietaris per no poder-se garantir les mesures sanitàries, per la qual cosa "no es poden prendre acords sobre la utilització dels elements comuns pels menors". A més, consideren que aquesta decisió sobre l'ús per part dels nens de les seves instal·lacions comunes no es pot deixar "a l'arbitri" de cada comunitat de propietaris. El ministre de Sanitat ha assegurat que Drets Socials està treballant en la guia on es contemplaran les diferents casuístiques.

Quant al passeig dels nens, la ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol ha recordat que aquesta mesura permetrà un "petit alleujament" per als nens però ha precisat que si s'observa que no té els resultats correctes per al control de la situació sanitària es podrà "retrotreure", tal com preveu el Reial decret pel qual es proclama l'estat d'alarma. Montero també ha apel·lat a la responsabilitat dels pares.

Illa signarà demà dissabte l'ordre perquè els nens de fins a 14 anys puguin sortir al carrer a passejar. La norma s'aplicarà a partir de diumenge. Els menors podran sortir un cop al dia, acompanyats d'un adult, durant una hora com a màxim i a un quilòmetre de distància del seu domicili. El ministre ha remarcat que cal mantenir les mesures de distància de seguretat i d'higiene personal i en els espais privats i públics. "En cas que no es puguin mantenir, cal utilitzar mascareta", ha dit el titular de Sanitat.