El govern espanyol rectifica i permetrà que els nens surtin a passejar a partir de diumenge

El ministre Salvador Illa assegura que els infants de fins a 14 anys ho faran acompanyats dels pares i que es detallarà el temps i la distància que cal mantenir amb altres persones

Un nen, jugant a ombres xineses.
Un nen, jugant a ombres xineses. | Martí Albesa
Bernat Surroca / Sara González
21 d'abril del 2020
El govern espanyol rectifica i permetrà finalment que els nens de fins a 14 anys puguin passejar amb un adult, a més d'acompanyar-los a les activitats considerades bàsiques incloses en l'estat d'alarma, com anar al supermercat, a la farmàcia o el banc. Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després que l'oposició hagi reclamat en bloc una rectificació i que també els seus socis de Podem hagin manifestat la seva disconformitat amb les condicions prèvies que s'havien fixat. 

"Aquest govern escolta", ha dit Illa, que ha precisat que aquests passeigs dels menors de 14 anys s'autoritzaran a partir del diumenge i que es podran fer "sota unes condicions concretes" que seran detallades els pròxims dies. Es donaran indicacions sobre el temps de sortida, la distància que caldrà mantenir en cas de trobar-se altres persones i els consells addicionals que dictin els experts. No ha explicat, però, quin serà el marge per als joves d'entre 14 i 18 anys.

El ministre ha precisat que, encara que es produeixi un "alleugeriment" amb les sortides dels nens, encara no s'està en fase de desescalada i el confinament continua, amb la qual cosa ha fet una crida a seguir actuant amb "prudència". Sobre si els nens hauran de sortit o no amb mascaretes, Illa ha afirmat, referint-se a tota la població en general, que "són recomanables". Ara bé, ha assegurat que si es pot mantenir la distància de seguretat de dos metres, rentant-se sovint les mans i mantenint la higiene personal, les mascaretes poden no ser imprescindibles. 

Una pressió interna i externa que havia anat 'in crescendo'

La qüestió sobre com podrien sortir els nens amenaçava de ser un dels punts candents en la votació de la pròrroga de l'estat d'alarma aquest dimecres al Congrés, però s'ha acabat modificant després d'una reunió d'Illa amb el vicepresident Pablo Iglesias i la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera. La pressió perquè es produís una rectificació del govern espanyol havia anat in crescendo en les darrers hores tant a nivell intern com a nivell extern. Fins al punt que Illa ha acabat rectificant les indicacions que la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, havia donat al matí després del consell de ministres. 

"Esperem una rectificació", havia dit minuts abans de la compareixença d'Illa el portaveu de Podem, Pablo Echenique. També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia reclamat que els nens poguessin sortir "per respirar a l'aire lliure, no per consumir en espais tancats".  Tant el PP, com a principal partit de l'oposició, com Ciutadans, ERC o Més País també s'havien pronunciat en contra de l'anunci i havien reclamat que els menors poguessin fer passejos curts per zones obertes, no només anar amb els seus pares a comprar al supermercat o a treure diners del banc, dos espais "concorreguts i amb risc de contagi". 

De fet, al mateix temps que el ministre Illa concretava que els nens podran sortir finalment a passejar a partir de diumenge, Iglesias ha fet una bateria de tuits celebrant el canvi de posicionament. "Nenes i nens han de poder sortir al carrer per respirar aire lliure, amb passeigs curts i controlats. És de sentit comú. Amb aquesta mesura s'aconsegueix un equilibri entre la protecció davant de la pandèmia i el benestar emocionals dels nens i les nenes", ha assegurat.