El comerç català perd cada setmana 525 milions, un 58% de la seva facturació

La consellera Chacón veu "insuficients" les mesures de l'Estat per compensar les empreses afectades pel coronavirus

Una botiga tancada pel coronavirus
Una botiga tancada pel coronavirus | Adrià Costa
NacióDigital
16 d'abril del 2020
El Govern ha estimat un impacte econòmic de 525 milions d'euros a la setmana en el comerç a conseqüència de la crisi del coronavirus. La xifra representa un 58% de la facturació setmanal del sector. En una compareixença a la comissió d'Empresa i Coneixement, la consellera Àngels Chacón ha explicat que la situació d'emergència sanitària ha obligat a tancar prop de 66.000 establiments comercials, un 60% del total, i ha impedit treballar un total de 209.700 empleats, un 65% dels treballadors del comerç al detall.

En paral·lel, la consellera ha assegurat que l'ajornament del pagament d'impostos aprovat aquesta setmana pel govern espanyol "es queda curt" i ha afirmat que les mesures en marxa encara són "insuficients" per al teixit productiu.

Chacón també ha explicat que el Govern prepara un "pla de contingència" per al turisme, a conseqüència de "l'impacte duríssim" de la crisi del coronavirus en el sector. El departament preveu "canviar el rumb" de l'estratègia i apostar pels mercats de proximitat, com el català, l'espanyol, el francès i, en menor mesura, els dels Països Baixos, Alemanya i Itàlia.

Tot i això, la consellera ha admès que no serà suficient. "Els 7,5 milions de catalans no podem compensar l'arribada de 19 milions de turistes", ha reconegut Chacón a la comissió del Parlament. La consellera ha llançat un missatge d'alerta sobre el sector, que representa un 12% del PIB i un 14% de l'ocupació.

Per tot plegat, la consellera ha demanat modificar els pressupostos del 2020, un cop siguin aprovats pel Parlament, per "adaptar-los" a les noves necessitats sorgides arran de la crisi del coronavirus. Chacón ha demanat als grups "no oblidar" l'economia productiva i ha reivindicat la importància de garantir la supervivència de les empreses per mantenir l'ocupació.

A més, ha reclamat al Parlament facilitar l'aprovació de l'avantprojecte de llei de facilitació de l'activitat econòmica per eliminar burocràcia. Segons la consellera, la norma impactaria sobre 564.000 empreses, un 89% del teixit productiu abans de la crisi, que podrien beneficiar-se d'un estalvi de fins a 38 milions d'euros.