Najat El Hachmi apropa la seva obra «La filla estrangera» als sabadellencs

La guanyadora del Premi BBVA Sant Joan de literatura 2015 ha participat en un acte per commemorar els 35 anys de vida d'aquest guardó

Norma Vidal
22 de setembre del 2015
Actualitzat a les 22:31h
Najat El Hachmi durant la presentació de 'La fills estrangera'
Najat El Hachmi durant la presentació de 'La fills estrangera' | Norma Vidal

Najat El Hachmi durant la presentació de 'La fills estrangera' Foto: Norma Vidal


Najat El Hachmi, guanyadora del Premi BBVA Sant Joan de literatura 2015, ha presentat la seva obra La fills estrangera aquest dimarts a Sabadell. L'acte ha servit per commemorar els 35 anys de vida d'aquest premi que l'Obra Social de Caixa Sabadell va crear l'any 1981 per fomentar la lectura i l'escriptura en català. 

L'escriptora ha parlat d'aquesta novel·la valenta i madura que torna a tractar el tema del desarrelament i de la confrontació de cultures. En aquest sentit s'ha referit al punt autobiogràfic del llibre. "Em ve al cap quantes filles estrangeres he trobat, quan jo ho era i la quantitat de veus que existeixen i es van repetint", ha comentat El Hachmi que ha advertit que aquesta és una posició "incòmode i fronterera" perquè fa que les persones que es troben en aquesta situació "mai acabin de sentir-se a gust en un lloc". 

En aquest sentit ha assenyalat que molts cops es genera "un conflicte més profund del que se sol explicar" i assegura que es generen molts punts de fricció entre aquests dos móns. "Has d'amagar una part de tu a algunes persones i a la resta els amagues la part contraria", explica. 

Una cinquantena de persones han pres part en aquesta trobada que s'ha celebrat als jardinets de l'antiga Caixa Sabadell i que a banda de la intervenció de l'escriptora ha comptat amb una lectura de fragments d'aquest treball a càrrec de Marta Marco i amb l'acompanyament musical de Judit Farrés.