Persones amb símptomes o en contacte amb positius podran demanar la baixa per no anar a treballar

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, demana a les empreses que garanteixin les mesures de seguretat per evitar contagis

L'atenció al públic haurà de complir amb mesures de seguretat
L'atenció al públic haurà de complir amb mesures de seguretat | Martí Urgell
11 d'abril del 2020
Les persones amb simptomatologia de coronavirus i també aquelles que hagin estat en contacte amb casos positius o que hagin presentat símptomes podran demanar la baixa laboral per no anar a treballar a partir de la setmana que ve. Així ho ha detallat aquest dissabte el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després que el govern espanyol hagi anunciat que els treballadors de sectors no essencials podran tornar a treballar a partir de dilluns.

Tot i això, Illa i el ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska han insistit que no s'està "desescalant" el confinament i que només es pot sortir de casa per anar a la feina en aquells casos en què el teletreball no sigui possible.

També podran demanar la baixa les dones embarassades o aquells que per malaltia o grup d'edat siguin part de col·lectius de risc. La resta, hauran d'anar a treballar si l'empresa els reclama.

Marlaska ha assegurat que a partir de dilluns el govern espanyol repartirà mascaretes al transport públic de tot l'estat espanyol per a aquells treballadors que hagin d'anar a la feina. A més, agents de cossos de seguretat s'encarregaran de vetllar perquè les distàncies de seguretat es mantinguin durant el repartiment. Aquest dissabte, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat que els Mossos d'Esquadra no havien rebut indicacions en aquest sentit.

Illa ha demanat a les empreses que vetllin per garantir les mesures de prevenció contra els contagis. En aquest sentit, el ministre ha demanat que s'esglaonin els torns i que es mantingui la distància de seguretat entre els treballadors, intentant que sigui de dos metres. En els casos d'atenció al públic, també s'ha de controlar l'entrada dels clients i quan això no sigui possible, facilitar equips de protecció sanitaris als empleats.

Tot plegat mentre, segons Illa, la propagació de l'epidèmia s'esta "relantitzant". Les persones que han perdut la vida durant les darrers 24 hores a l'estat espanyol a causa del coroanvirus han estat 510,segons les dades del Ministeri de Sanitat. Gairebé un centenar menys ahir, quan es van notificar 605 defuncions, arribant a la xifra més baixa registrada des del 24 de març.