Confinament total: els treballadors de sectors no essencials deixaran d'anar a la feina

Sánchez endureix les limitacions i obliga els treballadors a estar-se a casa amb un permís retribuït que després caldrà recuperar per reduir la transmissió del coronavirus

Barcelona buida aquest divendres.
Barcelona buida aquest divendres. | Martí Urgell
28 de març del 2020
Actualitzat a les 20:12h
Pedro Sánchez ha endurit les mesures de confinament per fer front al coronavirus. Així, tots els treballadors dels sectors no essencials, s'hauran de quedar a casa les dues properes setmanes i ja no caldrà que vagin a treballar evitant així desplaçar-se.

Només hauran de sortir per fer-ho els del sector primari, el comerç d'aliment, medicaments i altres bens essencials i els de la sanitat. S'aplicarà, ha dit en roda de premsa a la Moncloa, amb un permís retribuïble extraordinari entre el 30 de març a 9 d'abril. Els mitjans de comunicació també són, per ells, "servei essencial".

"Aquests dies els treballadors continuaran rebent el salari i recuperaran les hores de forma progressiva", ha afirmat. Per tant les empreses seguiran pagant els sous i les hores perdudes es recuperaran durant l'any en funció del que pactin treballadors i empresaris.

A la pràctica és un confinament total durant una setmana laborable i els primers dies de la Setmana Santa (vuit dies laborables, per tant) en un intent de reduir l'impacte econòmic. Sánchez ha explicat que els sectors estratègics són els que consten al decret d'alarma i que la mesura s'aprovarà al consell de ministres de diumenge.

El president espanyol ha indicat que la seva decisió arriba després d'escoltar els experts i també alguns responsables polítics. Presidents autonòmics com ara Quim Torra feia dies que li demanaven que prengués aquesta mesura.

L'objectiu és, segons ha dit, aconseguir "els nivells de mobilitat dels caps de setmana" per frenar "encara més" la transmissió de la pandèmia.