Acaben les tasques d'enderroc dels blocs de pisos de Merinals en ple estat d'alarma

La retirada de les runes s'estima que acabin, com a molt tard, la setmana vinent

Els treballs d'enderroc d'un dels blocs d'aquesta setmana
Els treballs d'enderroc d'un dels blocs d'aquesta setmana | Luis Buges (Comissió d'Afectats de Merinals)
26 de març del 2020
Actualitzat a les 10:31h

Els enderrocs dels blocs de pisos del barri de Merinals, duts a terme en dues actuacions, per una banda, els 44, 45 i 46 i, per l'altra, 59, 60 i 61, han acabat i ara s'està ultimant la recollida de runes que ha comportat. Tal com han apuntat fonts de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya s'espera que, com a molt tard, setmana vinent estigui tot enllestit.

Uns treballs que estan fora del conveni signat entre l'organisme de la Generalitat, l'Ajuntament de Sabadell i l'associació de veïns, per tal que el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) determini "l'estat real" de 170 pisos, per si cal fer rehabilitació o enderrocar-los.

Finalment, aquestes tasques s'han allargat gairebé una setmana, quan el passat dijous el veïnat es llevava sorprès per la presència de maquinària i operaris. Des del veïnat s'ha exigit que les restes no es quedessin al barri i es recollissin les mostres dels immobles tombats per fer les comparatives amb els actuals pisos en anàlisi. 

En aquest sentit, des del consistori ho han garantit i que "en tot moment" han participat tècnics. Tot i així, han remarcat que "qualsevol actuació" que hi hagi es comuniqui aquesta comissió creada arran de la signatura del conveni. 

Les runes fruit dels treballs Foto: Luis Buges (Comissió d'Afectats de Merinals)


Un forat en un bloc 

Els enderrocs, tot i la sorpresa inicial, a més dels veïns, també de l'Ajuntament, va decidir completar-se per "seguretat", com han indicat fonts municipals i de l'Agència de l'Habitatge. Es va trobar un forat un bloc i per perill que caigués, amb el consens de l'entitat veïnal, es va optar per acabar les feines.    

Un mes del desallotjament

Aquest dijous fa un mes que la Policia Municipal de Sabadell, amb l'assessorament de tècnics municipals, va decidir desallotjar els pisos de Merinals, on s'havia esfondrat un sostre d'un bany. Eren quatre habitatges del bloc 55 i dies després, i de forma progressiva, les famílies van poder tornar als seus domicilis.