Les receptes per combatre una altra pandèmia de fa més d'un segle a Sabadell

L'Arxiu Històric recupera i comparteix documents de mesures i estadístiques de la coneguda "grip espanyola"

Una dona amb mascareta, de compres per Barcelona
Una dona amb mascareta, de compres per Barcelona | Europa Press
25 de març del 2020
Actualitzat a les 19:43h
El passat 11 de març l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declarava el coronavirus com a pandèmia. Elevava la categoria d'aquest virus per la seva ràpida expansió, quan aleshores hi havia 118.000 casos en 114 països i 4.291 persones mortes. Però no ha estat la primera vegada que s'ha viscut una situació així al món, el 1918, durant la I Guerra Mundial, va aparèixer el brot de la coneguda "grip espanyola" -anomenada d'aquesta manera per ser el primer país en informar-ne, ja que la resta estava sota censura militar per estar en conflicte-.

L'Arxiu Històric de Sabadell (AHS) ha recuperat documents d'aquest període a la ciutat, amb recomanacions per fer front a la "grippe", en què, tot i el pas dels anys i haver, suposadament, evolucionat, no són gaire diferents a les actuals. Per exemple, a data del 8 d'octubre de 1918, s'aconsellava, aïllar malalts, desinfectar lavabos, evitar contacte de mans amb persones "sospitoses o convalescents" i netejar "el nas, boca i post-boca amb alguna substància antisèptica" i també es podien fer amb "aigua de farigola i eucaliptus". 

En total eren 14 "prevencions", acordades a la Junta Municipal de Sanitat i que signava l'"Arcaldía Constitucional de Sabadell", que per aquella època era "l'arcalde accidental", Pere Pascual Salichs. 

El document amb les prevencions de la grip espanyola de 1918 Foto: Arxiu Històric de Sabadell


La documentació, que ha compartit l'AHS, també inclou estadístiques dels contagis que va causar a la ciutat. Concretament, entre el 25 d'octubre i el 10 de novembre, se'n van acumular 1.285. Unes dades desglossades per dia i per metges. El gruix de les infeccions es van concentrar el primer dia, 1.189, mentre que en el darrer, només hi va haver una. 
 

El document que recull les morts per la grip espanyola Foto: Arxiu Històric de Sabadell


Segons publicava la Revista de Sabadell, el 26 de novembre de 1918, el pic va arribar el 13 d'octubre i es va donar per acabada la primera quinzena de novembre. En total, s'estima que va haver-hi 6.543 persones afectades, amb 146 defuncions.

A més de documentació estadística i consells per prevenir l'arribada d'aquesta epidèmia, que a Sabadell va fer-ho la darrera setmana del mes de setembre, també hi ha paperassa per aconseguir material per fer les desinfeccions. Uns estris que recorden molt als actuals com ara, "màquina de blanquejar i desinfectar" que venen a ser pulveritzadors per aplicar a la indústria, hospitals, al camp i fàbriques, entre d'altres llocs.