Sabadell dóna suport als treballadors de la planta de Valeo de Martorelles

La Junta de Portaveus ha aprovat per unanimitat una proposició d'alcaldia en aquesta direcció | Demana a la Generalitat que intercedeixi i a la direcció de la companyia un pla industrial que garanteixi el futur de la factoria

Treballadors de Valeo a Martorelles al campament que han aixecat davant la fàbrica.
Treballadors de Valeo a Martorelles al campament que han aixecat davant la fàbrica. | Adrià Costa
Redacció
21 de setembre del 2015

Treballadors de Valeo a Martorelles al campament que han aixecat davant la fàbrica. Foto: Adrià Costa


La Junta de Portaveus de Sabadell ha aprovat per unanimitat una proposició d'Alcaldia de suport a l’activitat industrial a la planta de Valeo de Martorelles, els treballadors de la qual segueixen en vaga indefinida. El text reclama a la direcció de la industria que garanteixi la continuïtat de la planta amb un pla industrial de recorregut negociat amb la representació dels treballadors i demana al Departament d’Empresa i Ocupació que intercedeixi a favor de la fàbrica vallesana, facilitant la negociació amb la companyia.

La proposta, que ha prosperat amb el suport de tots els grups municipals, també considera necessari que el president de la Generalitat intervingui davant la matriu francesa i que els parlamentaris europeus catalans facin accions per protegir la producció en aquesta factoria. 

Els treballadors de la fàbrica estan en vaga des de fa un mes i mig per protestar contra la intenció de l'empresa de traslladar l'activitat a Saragossa. La direcció assegura que el motiu és abaratir el cost de la productivitat, ja que es volen concentrar a la capital aragonesa totes les plantes de producció. 

El text de la proposició és el següent: 

“Atès que la multinacional francesa ha presentat un pla de trasllat de l’activitat industrial de la planta de Martorelles a Saragossa, que afecta la totalitat de la plantilla i que a partir de l’1 de gener del 2016 deixa la planta catalana sense activitat. 

Atès que des de l’any 2009 la planta de Valeo Martorelles ha patit diversos Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, fent que la plantilla hagi passat de 422 persones a 257 actuals. Atès que al juliol del 2014 es va arribar a un acord amb la direcció que garantia la producció fins al 2019 amb possibilitats d’arribar al 2024. 

Atès que la situació de Valeo – Martorelles és una mostra més del greu empitjorament de les condicions laborals, i de vida, de la població, deguda a la nefasta reforma laboral, ja que amb l’anterior marc legislatiu aquesta mesura no hagués estat possible. 

Entenent que no estem davant d’una mesura de caràcter econòmic ja que al cost final del producte fet a la planta catalana només el 10% és relatiu al personal i incloent direcció el 22,5%. Que el 70% del cost és imputable al propi grup que és qui fixa el preu de la matèria primera més el tant per cent que descompta la matriu. 

Atès la gran majoria de la producció és comprada per clients situats a Catalunya (NISSAN 18%, VW-SEAT 54%) i la resta es distribueix en PSA 6%, recanvis 13%, injecció 3%, d’altres 6%. Pel que fins i tot a nivell logístic és injustificable la mesura. 

Atès la situació de Valeo – Martorelles sembla una obsessió per part de la direcció de Valeo a l’estat espanyol, que tal i com s’ha manifestat públicament rebutja el fet que la planta estigui a Catalunya. Tot això quan la matriu anuncia que al primer semestre del 2015 ha augmentat els beneficis en un 34%. 


Per tot això, proposo a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents 

ACORDS: 

Primer.- Donar suport a la proposta impulsada per la UGT de Catalunya, anomenada “Garantia+55” i que significa: 

1. Crear la prestació “Garantia +55” per a les persones de més de 55 anys que es trobin en situació de desocupació, tinguin cotitzats un mínim de 15 anys i hagin exhaurit la prestació per desocupació contributiva. Aquesta proposta contempla: 

a. Una prestació econòmica igual al SMI vigent, percepció de la qual restaria 

b. El manteniment d’entre un 90 i 100% del còmput de les bases de al marge de les rendes familiars i amb durada fins la jubilació ordinària. cotització en la mateixa quantia que la darrera prestació contributiva per desocupació durant la percepció de la mateixa, a efectes de càlcul de les prestacions de Seguretat Social per IP, mort i supervivència i jubilació. 

2. Apostar per un SMI de 1.000 € que ens apropi als estàndards dictats a la Carta Social Europea. 

Segon.- Traslladar els continguts d’aquesta proposta de resolució a la UGT de Catalunya.”