Un curtmetratge sobre l'Alzheimer «made in» Sabadell

Una productora sabadellenca grava un curt amb la participació de bombers i policies de la ciutat

Els Bombers de Sabadell, un dels protagonistes del curt
Els Bombers de Sabadell, un dels protagonistes del curt | Juanma Peláez
10 de març del 2020
Actualitzat el 13 de març a les 14:54h
La Fundació Alzheimer Catalunya assegura que cada quatre segons es detecta un cas d'aquesta malaltia al món. "Això vol dir que una de cada dues persones tenen una relació directa o indirecta" amb aquesta patologia, afegeix. La productora de Sabadell, Algodigital Produccions, ha acceptat l'encàrrec d'un fill que "vol tenir un vídeo de record de la seva mare", que des de fa un any té diagnosticat Alzheimer. "Vam pensar que era una bona oportunitat per fer una peça pedagògica i emotiva", explica Eva González, de la productora. 

I ho volen fer amb la participació de tots els cossos de sanitat i seguretat que pot interpel·lar la malaltia: Mossos d'Esquadra, personal del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), Bombers i Policia Municipal. En aquest cas, Sabadell hi contribueix amb el Complex d'Ègara, plantilla i vehicles del cos de Bombers i la Policia. "En un habitatge de Via Favència vam fer un simulacre dels passos a seguir si una persona amb Alzheimer es queda tancada, ha caigut, no pot obrir la porta o té el gas obert", explica González. 

Es tracta d'una part d'un curtmetratge que té com a protagonista "a la persona real", una veïna de Barcelona de 71 anys, tot i que en el rodatge amb els Bombers a Sabadell "s'ha fet amb una figurant". 
 

Els preparatius dels Bombers abans d'actuar Foto: Juanma Peláez

Instal·lació d'una càmera en un del casc del bomber Foto: Juanma Peláez

L'arribada del cos a casa d'una de les malaltes Foto: Juanma Peláez


No només hi ha acció, també hi ha pautes d'experts com la del neuròleg, el Doctor Goñi, "una eminència de l'Hospital de Burgos" que aniran a enregistrar els propers dies. Per això, remarca que "volem ajudar tota la gent que se n'ha de cuidar" i avançant que hi ha "molta emotivitat, per la forma com la tracten" els dos fills de la protagonista de la cinta. 

González també indica que hi ha l'aparició d'artistes com Víctor Parrados, Jordi LP i Andreu Casanova que tenen alguna relació amb la malaltia, ja sigui perquè fan monòlegs per als pacients o als que en tenen cura, "és una mena d'homenatge", comenta la productora. 
 

Fan servir el vehicle escala del parc Foto: Juanma Peláez


Porten més de dos mesos gravant i esperen aquest mes de març començar la postproducció amb la voluntat que vagi a festivals i s'emeti per canals de televisió, tant catalans com estatals. Una feina que duen a terme entre tres persones, a González cal afegir-hi Dani i Roger Albors. El títol del curtmetratge: "Recuérdame el principio de la desconexión".   
 

L'entrada de dos bombers a casa de la pacient Foto: Juanma Peláez

L'atenció a la persona Foto: Juanma Peláez