El ple aprova un pressupost «continuista» per aquest 2020

Creuada d'acusacions entre part de l'oposició als comptes municipals

El ple de Sabadell
El ple de Sabadell | Albert Hernàndez
06 de març del 2020
Actualitzat el 07 de març a les 9:22h
Sabadell ja té pressupost per aquest 2020, el primer del mandat liderat per l'alcaldessa, Marta Farrés. Així ho ha aprovat el ple municipal, celebrat aquest divendres, amb caràcter extraordinari, però amb les crítiques de l'oposició, excepte Junts per Sabadell (JxS), perquè hi ha donat suport, que han coincidit en un aspecte: són uns comptes "continuistes". 

De fet, la regidora de la Crida per Sabadell, Anna Lara, ha dit "és més que continuista acaba l'acord de l'anterior govern". En la mateixa línia s'ha manifestat el portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez, que ha expressat la seva intenció "d'estar oberts a negociar" i ha criticat que "la sociovergència és una realitat a Sabadell, com governa al Consell Comarcal i a la Diputació. Això es constata en els primers pressupostos", com també a les ordenances, "només falta saber quan tindran una cartera", ha finalitzat. 

El regidor de Cs, José Luis Fernández, ha criticat els “eufemismes” utilitzats pel govern, i en especial el reforç “al seu soci”, la segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, a qui li “han pujat molt les  seves àrees”. Fernández ha lamentat que "la pujada en Educació és del 2%, quan només ho és en personal". També crític amb l'augment a la gestió de residus, per tant, "ens estan dient que no serem capaços de reciclar”.   

Lara ha disparat contra l'equip municipal i JxS, contra els primers per la defensa del "govern de transformació", perquè "va planificar a llarg termini" i el 2015 es va trobar una ciutat que era "impossible de resoldre en un mandat". Contra els neoconvergents ha assenyalat que "tenen una cama dins i una altra fora". A la vegada que ha dit que "no es farà màgia" amb aquests números, ja que, per exemple, "no hi haurà més diners per netejar la ciutat".   

"Continuista i voten en contra?"

El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha estat molt clar, dirigint-se a la Crida: "Són uns pressupostos continuistes i voten en contra" i ha recordat que el seu partit en l'anterior mandat van tenir un pla d'habitatge que "va quedar en això, en un pla". La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, ha dit que "com a mínim s'abstinguin" per aquest filosofia de continuïtat.  
 

La tinenta d'alcaldessa Montse González Foto: Albert Hernàndez


González ha remarcat que els pressupostos posen com a prioritat, per aquest ordre, "l'atenció a les persones i garantia dels drets socials, i en segon lloc, millorar els carrers i les places". Igual que ha reconegut que "no són els que voldríem" per l'herència de l'anterior mandat en matèria de deutes i projectes a executar. A la vegada que ha mencionat que no s'han incorporat recursos que podrien venir de la Generalitat i l'Estat per manca de comptes.

Defensa de la Gran Via

La condició del "sí" de JxS als pressupostos ha centrat les crítiques de la resta de partits de l'oposició, especialment d'ERC, que contempla la creació de l'Oficina de Gran Via-Ripoll i el desenvolupament i projecció econòmica. El republicà ha ironitzat sobre la iniciativa de Ciuró sobre aquesta artèria viària com si fos Moisés separant les aigües del Mar Roig.

La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, ha remarcat la importància del projecte per "relligar" els barris de la "part del darrera de la ciutat" i ha posat rellevància pel 50 aniversari de la Gran Via, subratllant que s'han "instal·lat les bases" -també s'ha aprovat la contractació de dues persones, una la de l'exregidor Toni Font-. Tot i així, ha advertit al govern que "no és un xec en blanc" i no perden "les reivindicacions nacionals". 

Amb tot el pressupost 2020 ha tirat endavant amb els vots a favor dels partits de l'equip municipal, PSC i Podem, i JxS i els contraris d'ERC, la Crida i Cs.