El govern municipal fixa el seu primer pressupost en 226,6 milions d'euros

Creix un 0,89% i la partida de residus s'emporta el gruix més gran amb 30 milions

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Albert Segura
05 de març del 2020
Actualitzat el 20 de novembre a les 11:55h
El primer pressupost del nou govern municipal, encapçalat per Marta Farrés, serà de 226,6 milions d'euros per aquest 2020. Una xifra un 0,86% més alta que el de 2019 i que bàsicament anirà a cinc àmbits: seguretat, neteja i espai públic; atenció a les persones; educació, cultura, salut i drets civils; ocupació i impuls econòmic i l'administració electrònica.

Aquesta crescuda per sota de l'1%, però, xoca amb l'increment del 2% dels impostos. Un fet que la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, ha assegurat que "no té un vincle directe", ja que la font que alimenta els comptes municipals no és únicament per aquest via. 

El contracte de residus torna a ser el que s'emporta un gruix important, 30 milions d'euros i ha garantit que es farà un "seguiment exhaustiu" per al seu compliment, ja que la voluntat és "posar al dia la ciutat". El segon bloc important, tal com ha dit González, és "l'atenció a les persones", amb 19,8 milions d'euros i en aquest apartat, els 9,44 milions d'euros per a la construcció d'habitatge protegit -hi ha una cinquantena en camí dels 500 projectats- i per a emergència social. Així com, una dotació reservada per a Merinals. 
 

La tinenta d'alcaldessa repassant els principals punts del pressupost Foto: Ajuntament de Sabadell


En relació a l'administració electrónica, González ha assegurat que aquest 2020 és "clau" per fer la "transició" del paper al digital a l'administració i s'hi destinaran 400.000 euros "per fer-ho possible". Hi ha prevista la creació d'una plataforma. Un altre dels aspectes que ha destacat és que Sabadell impulsarà el sistema A-Porta en 500 habitatges de Can Puiggener.  

Inversions promeses 

Les promeses, durant la campanya electoral sobre construcció i plans fetes pel PSC, es veuen reflectits en aquests comptes amb estudis per a la nova comissaria al nord de Sabadell, l'Escola de Música i Conservatori a l'Eix Macià, el poliesportiu a Merinals i l'escola bressol a la Concòrdia. D'altra banda, hi ha d'altres projectes culminants com la connexió, amb bicicleta, amb Terrassa i Sant Quirze -576.000 euros- i gairebé un milió d'euros per adequar els terrenys on ha d'anar l'Institut Can Llong. Una partida d'inversions xifrada en total en 14,2 milions d'euros.

Satisfacció relativa

La tinent d'alcaldessa, però, ha manifestat que "no és el pressupost que hauríem volgut 100%", ja que ve "condicionat" per executar el que en l'anterior mandat no es va fer. És a dir, tal com ha traslladat, "dels 25 milions d'euros que hi havia se'n van gastar quatre". Cosa que, com ha continuat, ha "limitat" les inversions i ha posat com exemple els 2,2 milions d'euros dels parcs infantils. 

Per això, ha posat l'accent en què els pressupostos que ha presentat són "reals" i es podrà dur a terme el que s'ha plantejat. 

Els comptes es duran aprovació aquest divendres al ple, que se celebrarà de forma extraordinària, però passaran el tràmit, ja que la portaveu de Junts per Sabadell (JxS), Lourdes Ciuró, va avançar el seu vot favorable i, per tant, la majoria suficient per donar-hi llum verda. Això sí, la proposta de l'Oficina Gran Via-Ripoll de JxS es traduirà amb la contractació de dues persones i una dotació de 50.000 euros per "començar a treballar propostes concretes", ha assenyalat González.