Sabadell multiplica la protecció del seu patrimoni

Dels prop de 500 elements passa a 814 elements

La Torre de l'Aigua, un de les icones de la ciutat
La Torre de l'Aigua, un de les icones de la ciutat | Juanma Peláez
NacióSabadell
03 de març del 2020
Actualitzat a les 9:40h
L'Ajuntament de Sabadell ha actualitzat el catàleg del patrimoni i dels prop de 500 elements que contenia -sota el nom del Pla especial i de protecció dels béns arqueològics, mediambientals i arquitectònics de Sabadell (PEPBAMAS)- passa a tenir 814 fitxes i passarà a denominar-se Pla Especial del Patrimoni de Sabadell (PEPS).

La regidora de Desenvolupament Urbà i de Transició Energètica, Mar Molina, ha explicat que la novetat és que s'incorporen "noves temàtiques" com, entre moltes altres, arquitectura industrial i funerària, blocs singulars, jaciments arqueològics i ambients, per exemple, carrers del centre i de la Creu Alta. En aquest sentit, ha concretat elements simbòlics de la ciutat com la Torre de l'Aigua, el Balcó del Ripoll i el Passeig de la Revolució, entre d'altres. 

Dels 814, la majoria estan repartits entre béns arquitectònics, 526, i béns arqueològics i paleontològics, 190. L'objectiu del pla és l'adequada preservació, foment, restauració, intervenció i gestió dels béns arqueològics, paisatgístics, naturals i arquitectònics que constitueixen el patrimoni del municipi. 
 

La nau del interior de l'Artèxtil Foto: Laia Perea


Aquesta nova col·lecció és fruit de 26 mesos de feina que va començar el 2017, entre tècnics, institucions i organismes. Molina ha afirmat que, ara per ara, no hi ha un càlcul del cost que suposarà aquest increment del patrimoni local i ha assenyalat que dependrà de cada element.