Punts contraposats i tensió en el debat sobre la independència de la FeCuS

Hi han pres part representants dels diferents partits que concorren a les eleccions del 27-S | Alguns assistents s'han enfrontat verbalment i han criticat les declaracions dels representants del PP, C's, Junts pel Sí i la CUP

Norma Vidal
18 de setembre del 2015
Actualitzat el 19 de setembre a les 0:46h
Durant el debat s'han viscut alguns moments de tensió
Durant el debat s'han viscut alguns moments de tensió | Norma Vidal

Un centenar de persones ha participat aquest divendres en el debat sobre la viabilitat d'una Catalunya independent que ha organitzat la Federació d'Entitats Culturals de Sabadell (FeCuS). L'acte s'ha celebrat a l'auditori de la Biblioteca Vapor Badia i ha comptat amb representants de Junts pel Sí, el PSC, Catalunya Sí que es Pot, el PP, Ciutadans, CUP, Unió Democràtica de Catalunya i Guanyem Sabadell. La trobada ha evidenciat el distanciament existent entre les diferents formacions que han estat incapaces de trobar un punt d'entesa sobre aquesta qüestió. S'han viscut moments de tensió quan alguns membres del públic s'han enfrontat verbalment en discrepar sobre algunes opinions manifestades pels ponents. 

El debat ha estat precedit d'una conferència a càrrec de l'economista de Societat Civil Catalana, Martí Pacharan, que ha posat sobre la taula els possibles escenaris de cara el 28-S. "No poden fer-nos creure que tot seran flors i violes", ha advertit el conferenciant que ha indicat que "la legalitat és la única forma de sortir del moment actual". En aquest sentit ha considerat que "la Democràcia s'assenta en el principi de la legalitat i qualsevol il·legalitat porta al fracàs". 

Per la seva banda, el representant de Junts pel Sí, Gabriel Fernàndez, ha expressat la seva confiança en el "pragmatisme" de la Unió Europea i ha afirmat que "Europa està amb el poble sobirà" i que el que farà serà buscar solucions davant una situació nova. Així mateix ha retret al PP la seva manca de "voluntat negociadora" i les "campanyes en contra de Catalunya" que en els darrers anys ha promogut com la que es va fer per recollir signatures en contra de l'Estatut aprovat pel Parlament. També ha lamentat que l'expresident espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, no acceptés la voluntat del poble català i que retallés aquest document. 

Josep Ayuso (PSC), ha defensat la posició federalista com la única via per donar resposta "als anhels de Catalunya i l'encaix amb Espanya". En aquest sentit ha assegurat que la situació actual és conseqüència del "xoc de trens" entre els presidents espanyol i català, Mariano Rajoy i Artur Mas, que ha donat lloc a una situació "artificial" fruit d'aquest distanciament. Així, ha assegurat que si el PSOE assumeix el govern de l'estat el proper mes de novembre, el seu secretari general, Pedro Sánchez, "impulsarà una reforma de la Constitució en aquest sentit". 

En nom de Catalunya Sí que es Pot, Joan Berlanga ha advertit que en els darrers anys s'han perdut molts àmbits del sobirania i que per molt que es canviï de bandera no es modificarà l'status quo actual si es mantenen al capdavant dels governs els mateixos mandataris. Per Berlanga la solució passa per un referèndum legal que des del seu punt de vista podria arribar si el mes de novembre hi ha un canvi d'executiu a Espanya. "Hi ha formacions espanyoles com Podem i Izquierda Unida que ja han dit obertament que estan d'acord amb el dret a decidir", ha afirmat. 

Cuca Santos, del PP, ha estat una de les ponents més aclamades i alhora criticades pels assistents. "El pols que fins fa poc era entre Catalunya i Espanya ara és entre catalans bons, els de l'estelada, i dolents, els que ens sentim espanyols i catalans alhora", ha comentat Santos. En aquest sentit ha dit que hi ha famílies on la qüestió independentista ha generat malestar. "No veig viable un país on la meitat dels seus ciutadans no volen viure", considera la popular que ha retret als partits independentistes que no disposin de programa ni de full de ruta: "Què passarà amb la nacionalitat, els impostos o la justícia?". s'ha preguntat.

El portaveu de Ciutadans a Sabadell, Joan García, també ha considerat que hi ha una divisió dintre de la societat catalana i ha preguntat que passaria si acudís a les Barraques de Festa Major amb una bandera espanyola. "Nosaltres creiem que la independència no és viable i que ara mateix suposaria sortir de la Unió Europea", ha afirmat. El líder de la formació taronja a la ciutat diu que el partit creu en el dret a decidir dels ciutadans però indica que vol compartir-lo amb la resta d'espanyols. "Nosaltres també volem un nou país, on hi hagi una regeneració real de la Democràcia, on la transparència tingui sentit i no hi hagi cassos de corrupció", ha apuntat. 

Albert Boada (CUP), ha defensat la DUI perquè ha recordat que Catalunya està en un país "que no és democràtic" i que ha dit que ha arribat el moment de poder decidir sobre el model que volen els catalans. Boada ha tret ferro a la possible sortida de la Unió Europea i ha explicat que només amb els impostos que paga Catalunya podria seguir sent contribuent. Així mateix ha aprofitat una de les seves intervencions per desmentir que hi hagi problemes de convivència tal i com ha expressat Cuca Santos (PP): "Per sort això no passa", ha considerat Boada entre aplaudiments i crítiques. 

El vicepresident d'UDC i regidor sabadellenc, Toni Font, ha apostat pel "pacte i el diàleg" i ha advertit que "entre el tot o el res al final s'acabarà amb el res". La seva proposta passa per reformar la Constitució i obtenir per Catalunya la mateixa "singularitat" que tenen els bascos o els navarresos:"Només demanem que se'ns reconegui com a nació, un pacte fiscal i que blindin la nostra llengua i la nostra cultura". 

Per últim, Miquel Soler, de Guanyem Sabadell, ha recordat a Santos que les campanyes dutes a terme pel PP a la resta de l'estat "no han ajudat a cohesionar". Amb tot ha assegurat que "sí que hi ha persones a l'altre costat que volen escoltar" i ha opinat que potser els catalans no s'han sabut explicar prou bé. "Potser les persones que hem enviat a negociar no han estat les més adequades", ha apuntat Soler que s'ha mostrat convençut que després de les eleccions hi haurà un Congrés "més fragmentat" i més disposat a escoltar. "Serà llavors quan haurem de demanar als nostres representants que hi vagin i exigeixin el país que volem", ha finalitzat.