«Em diuen el Zuckenberg de la colla per crear una plataforma digital de lloguer d'obres d'art»

És en Joan Arguimbau, recent llicenciat en Dret per la UAB i encaminat cap al màrqueting i l'art

El jove emprenedor amb el seu projecte
El jove emprenedor amb el seu projecte | Josep Arguimbau
24 de febrer del 2020
Actualitzat a les 10:06h
Aquest dilluns hauria d'haver començat el Mobile World Congress, la seva cancel·lació també ha suposat, entre d'altres, la del Four Years From Now (4Y4N). En el seu lloc hi haurà la Tech Spirit Barcelona on s'hi aplegaran emprenedors de tota mena. Un esdeveniment en el qual podria assistir perfectament Josep Arguimbau (Ciutadella, 1996), un recent llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i impulsor d'una start-up que ofereix el lloguer d'obres d'art contemporani. 

Arguimbau, actualment cursant un màster, compta amb un equip entre cinc i sis persones en aquesta plataforma digital que, com diu, ha tingut bona acollida. Hotels i oficines han preguntat per les creacions artístiques. L'estudiant diu que és un "win-win" per a totes les parts i que malgrat no voler dedicar-se a l'advocacia, el grau li ha servit per fer front a la "paperassa" que suposa ser emprenedor, tasca gens fàcil com ha comentat en aquesta conversa amb NacióSabadell:

- Un estudiant de Dret, menorquí i que impulsa una plataforma digital de lloguer d'obres d'art contemporani, amb l'ajuda de la UAB. 

- Així és. De fet, gairebé començo la paperassa per impulsar Arspect abans que la matrícula a la UAB. Quan vaig arribar el 2017, només sortir de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), vaig veure un cartell de UAB-Emprèn. Venia de la Universitat de les Illes Balears a fer el segon cicle i desconeixia aquest servei. 

- La idea, per tant, la portava des de casa?

- En un principi volia fer un Instagram, com un e-commerce normal. Però desconeixia el món de l'empreneduria i la idea inicial ha anat evolucionat cap a l’art digital. Vaig investigar una mica i hi havia molt poques idees sobre lloguer, sí, però, de compra. Així, aquesta escletxa permet que les obres d'art es puguin posar en certs espais com en un hotel, oficines o despatxos, llocs on també té valor que hi siguin i fan la funció de decoració. 

- I com té aquesta idea?

- De l'observació, de coneguts que es dediquen aquest món, i em comenten el que costa ser artista o pintor. Menorca és una illa molt petita i quan t'adones que no només passa a les Illes Balears, doncs veus que és una problemàtica generalitzada.

A més, sempre  he estat creatiu, em ve des de petit. He fet coses, o almenys ho he intentat, com ara alguna pintura i escultura. D’alguna manera, sempre he estat vinculat amb aquest món. I després d’estudiar Dret era com si fos una assignatura pendent. Tot i que haig d’admetre que el grau m’ha ajudat molt, perquè pel tema de contractes i paperassa ara tinc una millor visió.

- Exposar en un hotel, una oficina o en algun despatx i no en una galeria o museu. Com s'ho prenen els autors?

- Volen visibilitat i reconeixement, tot el que sigui donar-los-hi i els comporti ingressos, amb la plataforma digital ho fem. I ara per ara, hi ha molt bon feedback. Entenc que quan viatges i t'allotges en un hotel, segurament, no t'hi fixes, però perquè no hi ha qualitat i si n'hi hagués?

- A més de fer promoció, dignifica un sector marcat per la precarietat?

- Tot just portem un mes mal comptat, però hi ha preus dignes, perquè compensi la feina que s'amaga darrere una obra. S'ha de tenir en compte el cost del material, les hores dedicades... Normalment, els artistes han de fer moltes coses per aconseguir viure del que els apassiona. Volem ajudar-los a fer-ho possible i sobretot que se segueixi creant. 

- I la seva família o amics quan els va plantejar aquesta idea, què li van dir? 

- Els meus amics em diuen que soc el Zuckenberg de la colla, perquè sent tan jove he creat la meva pròpia empresa. Em tenen considerat com "aquell paio que està una mica tocat de l'ala", però estan contents per mi. Soc l'emprenedor del grup i sempre els animo que ho facin, que emprenguin. En aquest cas, no crec que me'n surti. 

- I el futur? Exercirà d'advocat algun dia? 

- De moment no m'ho plantejo, estic gaudint molt aquesta etapa. Actualment, estic cursant un màster en màrqueting digital i m’està ajudant de cara a un futur a curt termini. A veure com evoluciona, però el lloguer de quadres pot abraçar més espais. Volem fer proves en platós per fer anuncis, cadenes de televisió, sèries i fins i tot per a particulars, inclòs pot ser en creuers, al cap i a la fi són hotels gegants al mig del mar. 

Haig de dir que haver estudiat Dret m'ha permès estar en formació contínua i poder evolucionar aquest projecte i convertir-lo en realitat. La idea la tenia clara i ha anat rodant bastant bé, a més, en un sector que pot ser molt positiu per a la societat.

- Poc més de 20 anys i s'embarca en ser emprenedor. Ha hagut de sacrificar moltes coses?

- La veritat que sí. Et pots imaginar un noi de menys de 20 anys que es dedica a d'altres coses, abocat en un projecte, que encara l'estic treballant. Són moltes hores i també molta dedicació els caps de setmana.

- I malgrat tot, recomanaria ser emprenedor? 

- És dur, tot i que estigui gaudint, és dur. El trajecte és com una marató. Mentre corres tindràs baixades de sucre, sed, passaràs calor, però al final arribes. Sí, pateixes i patiré, però ho recomano totalment. És una experiència que t'emportes i serveix com una formació de cara a l'àmbit professional.