Sabadell crearà un grafit intergeneracional pel dia de la Gent Gran

La temàtica de la diada d'enguany gira entorn el bon tracte i la prevenció d’abusos i maltractaments envers aquest col·lectiu

990_1431938416avis
990_1431938416avis | Flickr Dusan Vlahovic
Redacció
22 de setembre del 2015
Actualitzat a les 9:03h

La sensibilització sobre el respecte i l’estima cap a la gent gran i la necessitat de prevenir situacions d’abusos i maltractaments envers aquest col·lectiu centraran a Sabadell la commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran, que es tindrà lloc el dia 1 d’octubre. El programa d’actes inclou diverses activitats com un grafit intergeneracional i la lectura d’un manifest. Tot plegat serà a l'auditori del Pere Quart i a la plaça del Doctor Robert. 

L’organitza l’Ajuntament de Sabadell amb la col·laboració de quatre centres residencials per a gent gran (Ciutat de Sabadell, Santa Rita, Allegra i Mutuam La Creueta) i l’entitat Esport3. 

Amb el programa commemoratiu, es vol conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de tractar bé la gent gran i prevenir situacions de manca de respecte o abús, tant per acció (maltractament físic, mental, abús patrimonial...) com per omissió (quan no es cuida adequadament la persona gran, se la ignora, se la priva de mantenir relacions socials, etc.), i ja sigui en l’àmbit domèstic o també per part de professionals. 

El tinent d’alcalde d’Acció Social i Drets Civils, Gabriel Fernàndez, assegura que el principal objectiu és "la sensibilització i la detecció d’unes situacions que, segons les darreres dades de Catalunya, afecten de forma directa el 3% de la gent gran i que poden ser viscudes de forma oculta, és a dir, que ni se’n parla ni es denuncien, ja que sovint són efectuades per gent propera o de la pròpia família".

Segons Fernàndez ens trobem davant una problemàtica que hem d’afrontar entre tots, des de l’administració pública –concretament des dels Serveis Socials i de Salut–, però també des de la xarxa social, els casals i entitats, els centres residencials i la ciutadania en general. "Hem de tenir la capacitat de detectar aquestes casos i donar-hi una resposta el màxim d'efectiva possible", adverteix. 

La commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran vol ser el punt de partida d’un procés que s’impulsarà al llarg d’aquest curs a l’entorn del bon tracte cap a aquest col·lectiu. En aquesta línia es faran diferents tallers de sensibilització adreçats a gent gran i altres col·lectius; es redactarà un Protocol de prevenció i detecció de situacions de maltractaments cap a la gent gran, comptant amb la participació de tots els actors implicats (serveis socials, cossos de seguretat, serveis sanitaris, centres residencials, etc.) i també una jornada 
de presentació de resultats. 

Actes del Dia Internacional 

La Jornada que es portarà a terme el proper dia 1 d’octubre a l’Auditori Pere Quart del carrer de Lacy començarà a les 17:00 hores i inclourà la representació de l’obra de teatre Bon tracte en tot moment, a càrrec de la companyia Els Pirates Teatre, després de la qual tindrà lloc un col·loqui amb la participació dels actors i els assistents. Tot plegat dinamitzat per l’educador social Oriol Carrasco. Aquest és un acte gratuït. Les invitacions per poder assistir-hi (l’aforament és limitat) es poden recolli al centre d’activitats per a gent gran de l’antic Mercat de Sant Joan.

D’altra banda, el mateix 1 d’octubre, entre les  17:00 i les 19:00 hores a la plaça del Doctor Robert, es portarà a terme un Graffit Intergeneracional on grafiters de Sabadell, conjuntament amb gent gran de quatre residències de la ciutat i infants de diferents escoles, pintaran sis grafits relacionats amb el bon tracte a la gent gran. A les 19:00 hores de la tarda, a la plaça, es llegirà el manifest de la diada.