La secretària de Medi Ambient obre la porta a «pensar d’una manera diferent» la reconstrucció dels efectes dels temporals

Ha obert el 4t Cicle d'Aigua i Món

Un moment de la xerrada de Subirà
Un moment de la xerrada de Subirà | Albert Hernàndez
20 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:16h
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha obert la porta a “pensar d’una manera diferent” la reconstrucció de les zones afectades pels temporals meteorològics. Subirà així ho ha dit en l’obertura del 4a edició del Cicle d’Aigua i Món, organitzat per Aigües de Sabadell, i en record dels dos episodis viscuts recentment com va ser a l’octubre a la Conca del Francolí i el Gloria al gener.
 
Ha assegurat, parafrasejant la dita “a la vora del riu, no t’hi facis el niu”, ja que, com ha comentat, “hem tingut la tendència a ocupar-los”. I això limita la vida i cabal del riu, un fet que ha atribuït a que els plans urbanístics d’aleshores no han incorporat un factor climàtic. D’aquí que hagi posat sobre la taula “si cal refer com estava o pensar una manera diferent”.
 
El canvi climàtic ha centrat la xerrada de Subirà, que ha assenyalat el camí de la solució a “un canvi d’hàbits dels països industrialitzats que han utilitzat recursos fòssils”. En aquest sentit, ha llançat un missatge d’esperança, ja que ho ha comparat arran de la reacció de la població amb l’episodi de sequera viscut el 2007-2008. “No ens vam relaxar, vam mantenir el nivell de consum i vam comprovar que podien viure sense tanta aigua”, ha remarcat la membre del Govern.
 

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà Foto: Albert Hernàndez


Sabadell i Catalunya, pioneres
 
Subirà ha destacat el caràcter pioner, tant de Sabadell com de Catalunya en matèria del canvi climàtic. En el cas del Govern ha estat "la primera regió del sud d'Europa i de l'Estat" en aprovar una llei i incorporar aquest concepte. 

En el cas de la capital vallesana ha felicitat la iniciativa per "l'aigua regenerada", a la vegada de l'estalvi d'aigua de la ciutat: 96 litres al dia i ho ha comparat amb Tokio i París, 215 i 187 respectivament.