«Els grans patriotes són excursionistes, Pompeu Fabra ho era»

La Unió Excursionista de Sabadell (UES) arriba als 50 anys de vida; repassem aquest mig segle de vida i la celebració de l'aniversari

El president de la UES amb la fotografía de constitució de 1970
El president de la UES amb la fotografía de constitució de 1970 | Albert Hernàndez
19 de febrer del 2020
Actualitzat a les 9:44h
El 27 de febrer de 1970 va néixer la Unió Excursionista de Sabadell (UES), fruit de la unió del Centre Excursionista del Vallès (1908), el Centre Excursionista Sabadell (1919) i l'Agrupació Terra i Mar (1926). Mig segle de vida d'una pràctica molt arrelada a la ciutat i a Catalunya en general. Josep Maria Manyosa (Sabadell, 1957), president de l'entitat, presumeix de la "bona salut" d'una organització amb gairebé 2.400 socis, però també de la vessant social i del foment de respecte a la natura.   

- Mig segle de vida, una celebració que dona el tret de sortida el mateix dia de constituir-se l'entitat. 

- Sí, el mateix dia que es va dur a terme el 1970. És l'acte central i vindran autoritats municipals, també els presidents de les federacions catalana i espanyola de muntanya i estem mirant si algú de la Generalitat. I volem posar en context aquella època, què passava, de què es parlava a Sabadell el 1970. Per això, vindrà el professor d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Martí Marín Corbera. I això es lligarà amb les unions de les tres entitats per esdevenir la UES.
 
- I més enllà d'aquest acte central?
 
- Hem recuperat els Cicles de Cinema de Muntanya, que ens fa molt de goig. Seran els dimarts i dijous de març, hi haurà projecció amb personalitats de l’escalada amb gel i el món de la muntanya en general. Entre alguns dels que vindran hi ha l’exalcalde de Parets, i alpinista, Sergi Mingote, i l’emblemàtic Jordi Pons que a més és soci d’honor de la nostra institució. També hem fet una mena del carnet del peregrí, que l’hem anomenat el repte dels 50, i la gent va segellant de les activitats que hem organitzant i han anat participant. A finals d’abril, aquells que l’hagin omplert rebran un reconeixement, que lliurarem el 17 de maig amb una festa final amb el que més ens agrada fer: anirem d’excursió a la natura, a l’Esquirol.
 
- I en l’àmbit esportiu?
 
- No volem fer molts actes, però que siguin pocs i solvents. Potser hi haurà alguna altra xerrada. Però sí mantenim el programa de les grans com la Llanera Trail, Cross dels esquiadors, Ronda Vallesana, Trobada de Marxa Nòrdica i Marxa Infantil de Regularitat, entre d'altres. El 2019 vam fer al voltant de 300 sortides, amb una participació de més de 9.500 persones. Cada vegada tenim més activitat.

- I el futur de la UES? Té planter?
 
- El futur passa per una aposta molt sòlida per la formació, és a dir, l’escola d’escalada i de muntanya i tallers i cursos que fem, des de la marxa nòrdica a l’orientació. Tot plegat, per aprendre a respectar la muntanya i a tenir consciència del perill que amaga. I respecte al planter, en tenim, amb l’esplai, que són canalla més aviat petita, i també amb el grup d’aventura, que aquests ja són més grans. Aquests ja fan més sortides i estan més en contacte amb la natura. També hi ha un espai per a les famílies, que és per aquells que tenen criatures i volen seguir vinculats amb l'afició a la muntanya.

- Per tant, l'entitat gaudeix de bona salut?

- Sí, tenim bona salut en quant activitats, també amb la massa social i econòmicament i financerament estem bé. No ens podem queixar. Tot i que hi ha canalla i gent gran, ens falta potser més afició de l’edat compresa d’uns 30-40 anys. De totes maneres, amb aquestes persones d’edat avançada fem una bona tasca social, perquè amb l’excursió o alguna altra activitat evitem que s’hagin quedat a casa i, a més, fan exercici.
 
- I com s'ho fan per fomentar aquest respecte a la natura i i a la vegada organitzen activitats que arrossega força gent, amb els efectes que pot provocar.

- Tenim una secció molt potent, que és la de Natura, que treballa en aquesta línia de fomentar i preservar el medi ambient. Entre d’altres coses, fa sortides per estimar la natura i en l’organització de les grans proves s'ha reduït l’ús dels gots de plàstic. I ho hem fet regalant uns 3.000 gots de silicona i l’objectiu és zero residus. A més, en aquest tipus de proves sempre tenim un equip escombra perquè no quedi res després del pas dels participants. De fet, també aprofitem per netejar el paisatge, perquè no tot és nostre.
 

Manyosa porta un any i mig a l'entitat Foto: Albert Hernàndez


- I l'evident canvi del clima, està alterant d'alguna manera aquestes activitats?

- Ens estem trobant que a les sortides fa menys fred. Per exemple, entre setmana, els dimecres, es munta un autocar per anar a la Masella. Algunes vegades s’ha d’anul·lar, perquè no hi ha les condicions idònies per esquiar. Això no és d’aquest any, portem anys així. Cal anar amb compte, perquè amb aquest temps canviant, per exemple, es poden formar plaques de gel i això és perillós.

- Ha assegurat que la UES gaudeix de "bona salut", però sempre ha estat així en aquests 50 anys?
 
- En aquest temps hi ha hagut de tot, però un fet important ha estat la compra del local al centre de la ciutat. Això va suposar la venda d’un refugi que teníem a la Molina per fer front al pagament. Durant les èpoques de crisi econòmica, com tothom, hem patit i vam perdre socis. Però ens hem recuperat i com he comentat abans, gaudim d’una bona salut.

- "Bona salut" i compromesa amb el país. Es van adherir a la vaga del 18 d'octubre i van carregar contra la sentència del Suprem contra els líders independentistes. 

- Som una entitat de país, de respecte a la natura, d'excursionisme i pàtria. Els grans patriotes són excursionistes, Pompeu Fabra ho era. Excursionisme i catalanisme va molt lligat de la mà.- S'han de fer molts equilibris per mostrar aquest compromís amb una entitat tan plural com la UES? 

- Hem de ser molt curosos, perquè a l’entitat tenim de tot i s’ha de ser respectuós. Des de la UES es proposen activitats i el qui està disconforme, potser es dona de baixa i no te n’adones. El que és important és tirar endavant amb el cap ben alt.

- Fa uns dies moria un veí de Sabadell al Pedraforca i són habituals els rescats a la muntanya. Qué es fa des de l'agrupació en aquest sentit?
 
- S’ofereix formació, tant pròpia com de la federació catalana. És molt important que la gent es federi i que vagi en companyia, també que participi de les nostres activitats. La muntanya comporta un risc. Ara, fins on sabem és que es volen cobrar els rescats aquells que siguin negligents.

"El que ha de fer l’Ajuntament és apostar pel Rodal, perquè és únic i sembla que, per ara, no ens escolten"

- A les passades eleccions municipals des de NacióSabadell es va fer un recull de peticions des de la societat civil. La UES va demanar projectes per al foment de la vida saludable. Nou mesos després, han complert?   

- Som una entitat molt transversal, a més d’esports, estem a cicles de vida, medi ambient, cultura i turisme, amb gairebé 2.400 socis, per tant amb pes a la ciutat. El nostre terreny de joc és el Rodal i el tenim malmès: el Torrent de Colobrers tancat, igual que el camí de Canonge Togores i el riu Ripoll amb esllavissades. Ara, tothom té projectes per al riu Ripoll. El que ha de fer l’Ajuntament és apostar per aquest espai, perquè és únic i sembla que, per ara, no ens escolten.