Sabadell recull més de 20 tones de roba usada el 2019

A la comarca s’aconsegueixen 930 tones, un 1,7% més segons l’entitat Humana

Planta de recuperació de roba usada d'Humana
Planta de recuperació de roba usada d'Humana | Fundació Humana
NacióSabadell
17 de febrer del 2020
Actualitzat el 18 de febrer a les 11:38h
L’entitat Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha fet balanç de la recollida de roba usada, per tal de reutilitzar-la i evitar així l'emissió de residus a l'atmosfera. Des de Sabadell s’han reciclat 20,9 tones de tèxtil. Una mica més de cinc tones menys que el 2018, quan es van assolir 26,4.
 
En l’àmbit comarcal, Sant Cugat i Rubí, amb 194 i 131,8 tones respectivament són les localitats que més han recollit. Tant una com altra població han incrementat aquesta xifra respecte a un any enrere. A tot el Vallès s’ha arribat a les 930 tones, un 1,7% més que el 2018, quan es va arribar a les 915. Això traduït en peces, equival a 2,1 milions. D'aquesta manera, la comarca és la demarcació de Catalunya on més s'ha recol·lectat. 
 
Cosa que fa que s’estalviï la generació de residus i es lluita contra el canvi climàtic, perquè, com ha apuntat l’entitat, l’any passat, amb aquesta pràctica, s’evités l’emissió de 2,9 milions de tones de CO2. A més, també suposa la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat.

Aquest ball de xifres es deu als tipus de convenis que Humana té amb els diferents ajuntaments. En aquest sentit, tant Sant Cugat com Cerdanyola i Rubí tenen un conveni amb les administracions locals per instal·lar contenidors de roba a la via pública mentre que a Sabadell i Terrassa, Humana només pot recollir roba en espais atorgats per entitats privades. 
 
Les donacions procedeixen dels contenidors verds situats en llocs de fàcil accés on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no s'utilitzen, però estan en bon estat i poden tenir una segona vida.
 
Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, els residus tèxtils representen el 4,11% del total de residus municipals -163.478 tones al 2018-. Els gestors autoritzats a Catalunya van recuperar 19.051 tones de residu tèxtil municipal, és a dir, només se’n recull l’11,7%. Així, cada català genera 22 kg anualment i se’n recuperen 2,5.