Medi Ambient

La UPC instal·la trampes amb una barreja de vi blanc i cervesa negra per prevenir la vespa asiàtica

Aquesta mesura de prevenció arriba després d'albiraments de l'espècie, invasora i molt agressiva, a la zona de Vallparadís

per LaTorre , 16 de febrer de 2020 a les 16:00 |
El jardiner del campus de la UPC a Terrassa, Sergi Massanés, amb una de les trampes. | UPC
El campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) instal·larà trampes per prevenir i neutralitzar l'expansió de la vespa velutina al campus de Terrassa. La seva instal·lació arriba després que el jardiner de l'espai, que comprèn 500 espècies de plantes diferents, albirés diversos exemplars d'aquesta espècie invasora als carrers de l'àrea de Vallparadís.

La vespa velutina nigritorax, més coneguda com a vespa asiàtica, és una espècie d'abella procedent del sud-est asiàtic, molt agressiva i de ràpida expansió, que pot arribar a mesurar 3 centímetres. La primera colònia va ser detectada el 2010 al País Basc, i des de llavors la seva població no ha parat d'incrementar-se a la península Ibèrica.
 

El jardiner del campus de la UPC a Terrassa, Sergi Massanés, amb una de les trampes. Foto: UPC


Les trampes, tal com expliquen des de la UPC, contenen una barreja de vi blanc i cervesa negra, ja que l'alcohol les atrau. En canvi, les abelles detesten l'alcohol, pel que només hi picarà l'espècie invasora. El responsable dels jardins, Sergi Massanés, explica que d'aquesta manera es protegirà el treball de les abelles evitant l'expansió de la vespa asiàtica.
 

La vespa asiàtica. Foto: J.Haxaire/Museu Historia Natural de París


La instal·lació de les trampes en aquestes dates és, segons el jardiner del campus, perquè és ara quan les reines comencen a formar colònies primàries. A més, afegeix que "es calcula que cada reina atrapada és una colònia menys, que pot arribar a tenir una població de més de 2.000 exemplars, en la que viuen 50 o 100 reines que podrien fundar la seva pròpia colònia. Aquest és el secret de la seva ràpida expansió".

 

Participació