Sabadell introdueix en la futura ordenança la creació d'una Zona de Baixes Emissions i sancions als patinets elèctrics

La "voluntat política" del consistori és que a finals d'estiu estigui enllestida

07 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:13h
Zona de Baixes Emissions
Zona de Baixes Emissions | Adrià Costa
L'Ajuntament de Sabadell està preparant una nova ordenança en matèria de circulació, incorporant aquesta redacció la tècnic de la cartera de Transició Energètica. Així ho ha explicat el tinent d’alcaldessa de Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme, Jesús Rodríguez, que preveu la implantació d'una Zona de Baixes Emissions (ZBE) i sancions al patinets elèctrics. 

Rodríguez no ha precisat quan pot estar en funcionament la ZBE, però sí ha garantit que en el contracte per adquirir noves càmeres de seguretat s'ha contemplat la compra per a ús de circulació. Ha recalcat que "cal treballar" per veure com aplicar la normativa en la línia de "reduir emissions" a la ciutat. 

També ha comentat que "hi haurà sancions quan hi hagi incompliment" de la normativa, en relació als patinets elèctrics o Vehicle de Mobilitat Personal (MVP), així com bicicletes. Tot i que ha matisat que no vol que suposi "un fre" per a l'ús d'aquesta mobilitat no contaminant. Per això, ha posat com a exemple, si un patinet o una bicicleta han de circular per la vorera "ho facin a una velocitat raonable", que no suposi una amenaça per al vianant que, com ha subratllat, "és la prioritat" i qui s'ha de protegir. 

En aquest sentit, s'agafaran "referències" de casos d'èxit d'altres ciutats europees. El tinent d'alcaldessa també ha assenyalat que la nova normativa en curs ha inclòs el transport de matèries perilloses i la regulació de la mobilitat reduïda, davant l'augment, tal com li ha traslladat la Policia Municipal, "del frau" en la utilització de les seves targetes. 

Rodríguez ha comentat que fa mesos que treballen en aquest document i que el darrer és de fa deu anys "i s'ha quedat obsolet" i el que es fa ara és "actualitzar", malgrat ha admès que en un curt període de temps pot tornar a quedar desfasat. D'aquí que hagi definit de "complex" tot plegat. Ha apuntat que "la voluntat política" és que l'ordenança estigui en sis mesos, però serà "difícil", tot i que ha garantit que sí ho estarà aquest 2020.