La sessió extraordinària de la comissió de Transparència aporta «poca llum» a l'afer de l'Artèxtil

El govern municipal no descarta portar el cas a la justícia si "troba evidències"

La fàbrica en una imatge d'arxiu
La fàbrica en una imatge d'arxiu | Juanma Peláez
04 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:51h
La Comissió Informativa Especial de Transparència i Bon Govern, convocada de forma extraordinària per aquest dimarts al matí, per saber tractar específicament la compra-venda de l'Artèxtil, ha aportat "poca llum", segons ha manifestat el primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert. 

Gibert ha resumit la compareixença, tant de l'alcalde en la darrera etapa del mandat, Maties Serracant, com del primer tinent d'alcalde d'aleshores, Juli Fernàndez, "la dinàmica general ha estat que no sabien res i que preguntéssim als tècnics". Tot i així, el tinent d'alcaldessa ha apuntat a Fernàndez com a "responsable polític", destacant la doble vessant en el càrrec que, com ha recordat, era "Urbanisme i Serveis Econòmics". 

En aquest sentit, ha explicat que l'Artèxtil es va oferir per "aquestes dues vies" i "ara s'està estudiant si està documentat" per saber si el consistori va tenir l'opció per optar a la parcel·la abans que ho fes el membre del clan Jodorovich. Gibert ha reconegut que el secretari ha definit que tot el procediment era correcte i ha dit que els Mossos d'Esquadra no els han reclamat documentació. Gibert no ha descartat portar el cas a la justícia si "troba evidències" d'haver-se comés un presumpte delicte.  

"Utilització partidista" 

Serracant, que és actual regidor al ple de la Crida per Sabadell, ha qualificat "d'utilització partidista" d'aquesta comissió, detallant que han estat "dues hores de preguntes. Com un judici". Ha reiterat la voluntat de col·laborar "per donar totes les explicacions" i ha recalcat que el secretari ha donat el vistiplau a l'operació. De fet, ha parafrasejat les paraules que ha pronunciat, "si vingués algú de Patrimoni, ens ho explicaria. Això, si vingués algú d'Urbanisme o si vingués algú de Patrimoni. també ho faria". 

Per això, ha dit que serà més productiva la presència de "persones que coneixen" el tema. El cupaire ha insistit en "mirar de saber si se sabia prèviament en alguna documentació de la casa".

Un debat sobre "coses procedimentals"

Fernàndez, que també és regidor al ple d'ERC, s'ha expressat en la mateixa línia i ha determinat que s'ha fet un debat al voltant de "coses procedimentals" i seria "interessant" l'assistència de tècnics. El republicà ha afirmat que el secretari ha comentat que es "podria haver tingut un mecanisme per conèixer" el preu, malgrat que l'administració "mai els ha conegut" prèviament.

Ha titllat de "política de desgast", dirigint-se cap a l'equip municipal. Ha lamentat que es "qüestionés" la feina dels tècnics, perquè ha subratllat que no tenia coneixement del preu anterior. El republicà ha estat irònic, ja que és "una bona notícia" que la comissió es reuneixi per tractar els temes, a diferència de feia anys. Fernàndez ha recordat que la investigació de la policia catalana fa referència a un presumptament "cas de blanqueig de diners en l'escriptura" de la finca. 

A la cita hi han assistit a més de Serracant i Fernàndez, també l'extinent d'alcalde -d'Unitat pel Canvi, actualment comuns-, Joan Berlanga, i hi havia prevista la de l'altra extinent d'alcalde -de Guanyem-, Marisol Martínez, però no ha comparegut. S'espera que l'òrgan de transparència continuï el seu curs, que és de caràcter trimestral. La voluntat és que se segueixi reunint i compti amb la participació de tècnics.