Un any després de la violació múltiple a Can Feu la causa continua oberta: nou detinguts, dos a presó i un fugat

L'Ajuntament de Sabadell intensifica les accions per prevenir les agressions sexuals a la ciutat

La concentració de rebuig a la plaça Sant Roc
La concentració de rebuig a la plaça Sant Roc | Juanma Peláez
03 de febrer del 2020
Actualitzat a les 9:14h
El 3 de febrer de 2019 es coneixia la denúncia que havia interposat una jove de 18 anys per una violació múltiple que havia patit la matinada de diumenge en una antiga sucursal bancària, al barri de Can Feu. Un any després d'aquests fets, tal com han detallat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la causa continua oberta i segueixen fent-se diligències.

Així, hi ha nou persones investigades, dues de les quals en presó provisional, sis en llibertat amb mesures cautelars i una amb una ordre de detenció internacional, després que no es presentés al jutjat, tal com havia dictaminat inicialment el jutge com a mesura provisional, uns dies més tard d'haver-se comés la violació. Es tracta d'un dels sis que, en un primer moment, van detenir Policia Municipal i Mossos d'Esquadra hores després d'interposar-se la denúncia. 

Un cop detinguts aquests sis sospitosos, en menys d'una setmana, es van produir dues més, elevant els investigats fins a vuit. El darrer dels quals va acabar entre reixes i que es va lliurar a la policia. No va ser fins gairebé dos mesos més tard, quan va haver-hi el novè detingut del cas, que va tenir lloc a Mataró

La defensa ha presentat diversos recursos davant l'Audiència Provincial contra la decisió del magistrat, del jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell, que està portant la causa, de mantenir en llibertat alguns dels sospitosos, així com que no s'hagin establert ordres d'allunyament. Unes decisions que van rebutjar els familiars de la víctima,  
 

Concentració de rebuig a la plaça Sant Roc per la presumpta agressió sexual múltiple a Can Feu Foto: Juanma Peláez


Què s'ha fet per prevenir nous casos?

Passat un any d'aquest episodi, l'equip de govern municipal ha incrementat els tallers d'autodefensa per a dones, les sessions per sensibilitzar els joves i les mesures per reforçar la seguretat durant la Festa Major. "Posarem totes les eines necessàries perquè una situació com aquella no es repeteixi", ha explicat la segona tinenta d'alcaldessa i regidora de Feminisme, Marta Morell. Una de les primeres mesures que va impulsar el nou equip va ser crear una regidoria de Feminisme.

L'Ajuntament de Sabadell s'ha adherit al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci de la Generalitat i la Junta de Portaveus ha aprovat la Guia de resposta immediata davant de feminicidis i situacions d'extrema gravetat per violències masclistes o de gènere. Morell ha indicat que es busca "sistematitzar les actuacions que ja es duen a terme al municipi" i treballar de forma "coordinada".

El seu contingut s'ha consensuat a les reunions de la Comissió de seguiment de protocol per a l'abordatge de la violència masclista a Sabadell que inclou professionals del Servei d'Urgències i Treball Social de l'Hospital Parc Taulí, del Centre d'Atenció i Seguiment a les Addiccions (CASD), dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Municipal, del Col·legi d'Advocats de Sabadell, de la Creu Roja, i de diversos serveis de l'Ajuntament com Educació, Acció Social o el Servei d'Informació i Atenció a les Dones.
 

L'antiga sucursal bancària on es van produir els fets. Foto: Juanma Peláez



Una Festa Major més segura

La regidora també ha apuntat que durant la Festa Major de 2019 es van implantar algunes mesures noves, com la participació del col·lectiu del taxi de Sabadell en la campanya "Mou-te Segura": "Oferien assistència de forma gratuïta a qualsevol persona que se sentís amenaçada", detalla la titular Feminisme.

D'altra banda, policies de paisà es van introduir entre el públic dels grans concerts, per evitar tocaments o agressions sexistes. A més, al parc Catalunya es va instal·lar un sistema de càmeres connectades als serveis de seguretat.