El govern espanyol donarà «suport total» al Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental

El secretari general del ministeri d'Indústria ha explicat que les tres línies de treball del govern de coalició és la igualtat, la transició ecològica i la digitalització

El secretari general del ministeri d'Indústria, Raul Blanco, sobre el Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental.
El secretari general del ministeri d'Indústria, Raul Blanco, sobre el Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental. | Anna Mira
17 de gener del 2020
Els polígons industrials del Vallès Occidental comptaran amb el suport del nou executiu espanyol per desenvolupar les mesures establertes pels pròxims dos anys, fins al 2021. En una trobada al Sincrotró Alba de Cerdanyola del Vallès, els actors del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental, s'han trobat amb el secretari general d'Indústria i de la petita i mitjana empresa del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme del govern espanyol, Raul Blanco.

Blanco s'ha mostrat al costat dels polígons del Vallès i ha expressat el seu "suport total per part del Ministeri en tot allò que pugueu necessitar" per tirar endavant el Pacte per la Reindustrialització. En concret, el secretari general ha asseverat que des del Ministeri "la industrialització continua sent una prioritat pel govern". En aquest sentit, Blanco s'ha mostrat satisfet amb la coalició amb Podemos i l'estabilitat que tindran els pròxims quatre anys.

Actualment, el Vallès Occidental és la comarca catalana amb més polígons de Catalunya. N'hi ha 130 i representen l'11,6% dels llocs de treball de la comarca amb 44.723 treballadors. Així, la indústria suposa un 28% de l'activitat econòmica de la comarca. És per això, que el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ha expressat la voluntat de "seguir sent un dels pols industrials del sud d'Europa i de Catalunya" de referència.

El Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental "mereix tenir un espai privilegiat en el pacte nacional per la indústria", ha dit Giménez qui ha assegurat que "volem impulsar les línies de treball de manera coordinada, amb cooperació i concertació". "Estem en sintonia amb les línies de treball proposades en el nou acord del primer govern de coalició i volem ser agents actius, especialment de consolidar el creixement i la creació d'ocupació de qualitat, i indústria, pimes, autònoms però també en les altres com drets socials, regeneració democràtica, ciència i innovació, lluita contra el canvi climàtic i polítiques feministes", ha concretat el president del Consell Comarcal.

13 EROs en quatre mesos a la comarca

Recentment el Vallès Occidental s'ha vist greument afectat per diversos Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) en empreses que ja han significat la destrucció de 412 llocs de treball i si se li sumen els 760 de Continental a Rubí, fins a 1.200 famílies es veurien afectades per aquestes situacions. Des del passat mes de setembre, s'han produït fins a 13 EROs Des de les administracions, les diferents representants polítics han volgut mostrar la seva solidaritat cap a les famílies que estan patint i s'han compromès en treballar en la prevenció i l'anticipació per minimitzar l'impacte.

Ho ha explicat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, qui ha estat molt contundent i ha expressat que cal tirar endavant "polítiques preventives i proteccionistes d'intervenció a les empreses i polítiques públiques d'ocupació". En aquest sentit, Campos ha instat al govern espanyol que "el primer que hauria de fer és la derogació reforma laboral 2009 i 2012 que deixa en situació de vulnerabilitat els treballadors el país".
 

Trobada al Sincrotró sobre el Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental. Foto: Anna Mira


Per la seva banda, la diputada de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, ha asseverat que des de la Diputació "estem preocupats per la disminució del pes de la indústria i els EROs que fan que sigui una situació irreversible". Menor també ha dit que els EROs "segueixen un criteri de maximització de beneficis per part de les empreses i preocupa l'escenari d'incertesa en l'àmbit de la promoció econòmica i de la indústria".

La digitalització com a motor de canvi

Un altre dels reptes que es planteja des del Pacte per la Reindustrialització és la posada al dia dels polígons i les empreses, fent arribar la tecnologia 4.0 a tots els racons. En aquest sentit el tinent d'alcalde de Terrassa, Isaac Albert, ha expressat que bona part dels EROs són provocats pel pas de la tecnologia analògica a la digital, és per això que cal treballar amb fabricació digital. "Ens hem d'avançar a les problemàtiques que es trobaran les empreses". "Hem de fer créixer el talent fomentant l'emprenedoria i l'apoderament digital en els àmbits social, educatiu i empresarial", ha puntualitzat Albert.

Per la seva banda, la tinenta d'alcaldessa de Sabadell, Montse González, ha parlat de l'arrelament del Vallès a la Indústria i ha fet una crida a "sensibilitzar la societat de la importància del sector". Actualment al Vallès s'han perdut 30.000 llocs de treball industrial des de l'any 2000 i només hi ha cinc cicles formatius del sector.

En el mateix sentit s'ha expressat l'alcaldessa de Rubí, Anna Maria Martínez, qui ha dit que cal "avançar cap a un model sostenible". "Hem de tenir infraestructures de qualitat", ha dit Martínez i per això es dotaran de fibra òptica, es fomentarà que tots els polígons tinguin associacions actives o amb projectes d'impuls d'intervencions innovadores en mobilitat sostenible, simbiosi industrial.

Igualtat i sostenibilitat

Les línies de treball del govern espanyol es basen en la igualtat, "com a línia bàsica del nou govern progressista", ha puntualitzat Blanco; la transició ecològica entesa com l'aposta per la indústria sostenible. Precisament el secretari general d'Indústria ha explicat que el passat cap de setmana el govern espanyol ha signat un acord amb l'associació d'empreses xineses dels vehicles elèctrics. Un acord que segons Blanco només tenia Alemanya i el Regna unit i que permetrà desenvolupar una plataforma conjunta per tenir més components dels seus vehicles al mercat.
 

Membres del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental. Foto: Anna Mira


Finalment, des del ministeri es posa el focus en la digitalització. Unes línies bàsiques que coincideixen força amb els objectius que s'ha marcat el Pacte per la Reindustrialització pels pròxims dos anys. Així, el pacte treballarà per la prevenció i la reacció davant els EROs que s'estan produint a la comarca, la revitalització dels espais productius, la xarxa i els serveis de fabricació digital així com el projecte "El Vallès Arrelat a la Indústria".

Pacte per la Reindustrialització està format per 38 entitats membres, administracions locals, agents socioeconòmics, universitats i centres tecnològics i treballa per ser un lobby amb actuacions directes a les empreses i les persones però també amb actuacions de dinamització.