Els veïns de Merinals fan el «primer pas» per trobar resposta a la situació dels 170 habitatges

Generalitat, Ajuntament i l'associació de veïns signen l'acord per encarregar l'estudi independent

Els signants de l'acord
Els signants de l'acord | Albert Hernàndez
16 de gener del 2020
Actualitzat el 27 de febrer a les 22:13h
Els veïns dels 170 habitatges de Merinals que, com asseguren, estan en mal estat i s'han d'enderrocar, han fet el "primer pas" per, com a mínim, trobar una resposta el que fa més de dues dècades reclamen: saber si els seus pisos pateixen algun tipus de patologia estructural. "És un pas més cap a una vivenda digna", ha exclamat el president de l'Associació de Veïns de Merinals, Francisco García.  Ha recordat que els inquilins d'aquests immobles "viuen amb el temor" de l'esfondrament de la casa. Per això ha insistit en la importància que aquest dijous s'hagi signat l'acord entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, l'Ajuntament de Sabadell i l'entitat veïnal per tal d'encarregar al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) un informe independent -assumiran el seu cost el Govern i el consistori a parts iguals- que ha de constatar l'estat actual d'aquests edificis i una estimació econòmica de les actuacions que pertoquin. 
 

La plaça on ha tingut lloc la signatura Foto: Albert Hernàndez


Una signatura, com ha indicat el secretari de l'Agenda Urbana i Territori i president de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Agustí Serra, que s'ha fet de forma "oberta, transparent i transversal", en referència a que s'ha dut a terme a la Plaça dels Doctors Banting i Best, amb prop d'un centenar de persones. Serra ha recordat que "el 65% del parc immobiliari català està envellit" i per això, ha subratllat "les polítiques" impulsades i les programades. 

Respecte a la resolució del COAC

El text que han signat les tres parts s'han compromès "acceptar i respectar" els resultats de l'informe que elabori el COAC. En aquest estudi hi ha d'haver un especialista en aluminosi i patologies estructurals, així com de construcció, i una taula, un cop hi hagi resolució, per tal de trobar les fórmules per al finançament.

També s'ha de constituir una comissió de seguiment, amb dos representants de cadascuna de les parts, que ha de vetllar pel compliment d'aquests consensos.

Una lluita de gairebé tres dècades

El representant veïnal ho ha manifestat, "28 anys de lluita". I és que el 1992 la mateixa Agència de l'Habitatge de Catalunya ve fer un estudi de pisos a Merinals amb greus patologies, en què es va excloure aquests 170 habitatges. Des d'aleshores, els veïns s'han mobilitzat contra l'organisme català, han visitat el ple municipal, han portat polítics de tots els colors al barri i han convocat multitud de manifestacions, a més de fer recol·lectes per apuntalar pisos.