Els treballadors de Continental lamenten la manca de transparència per part de la direcció

La primera jornada de vaga ha comptat amb una manifestació multitudinària pels carrers de Rubí

La plantilla de Continental s'ha tornat a manifestar per mantenir els llocs de feina
La plantilla de Continental s'ha tornat a manifestar per mantenir els llocs de feina | Carla Serra
Redacció
15 de gener del 2020
En el marc de la jornada de vaga de la plantilla de Continental, han fet una manifestació multitudinària sortint de la planta de l'empresa fins a les portes de l'Ajuntament. Els treballadors han recorregut els carrers de Rubí sota els crits de "Continental en lucha". 

Ja a la plaça Pere Aguilera, Núria Requena, presidenta del Comitè d'Empresa, ha llegit un manifest escrit conjuntament pels diversos comitès de Continental en què han reclamat a Continental que "respongui davant del personal". Una vegada més, han tornat a dir que "no deixarem que juguin amb el nostre futur o, almenys, no ens quedarem ni callats ni quiets. Lluitarem amb totes les nostres forces, perquè hem lluitat durant 30 anys i el nostre plan era seguir lluitant  durant molts anys més". També han assegurat que els treballadors i treballadores de l'empresa seguiran mobilitzant-se "fins a aconseguir el nostre lloc de feina digne i unes condicions de futur dignes sigui dins o fora del plan de Continental".

La mobilització ha comptat amb el suport del Moviment per unes Pensions Dignes a Rubí, així com l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, membres del govern municipal i d'altres grups polítics de l'oposició.
 

La manifestació ha recorregut els carrers de Rubí Foto: Carla Serra



Paquita, 28 anys treballant a Continental: "Aquesta situació és una putada"

Paquita Molina és una de les moltes dones que treballen a Continental, unes tres quartes parts. "Ho estic vivint amb molt malestar, perquè el que estem veient que passa no té sentit: de feina, n'hi ha. No hi ha pèrdues, no hi ha res negatiu com perquè s'arribi a la conclusió que l'empresa ha de marxar". A més, creu que la direcció de l'empresa ho està enfocant d'una manera que sembla "que s'estiguin rient de nosaltres", i reclama que posi les coses sobre la taula amb claredat i "no deixin això tirat sense raó".

"Els anys et donen una mica de seguretat en tu mateix, però aquesta situació és una putada", sobretot per a les persones que porten pocs anys treballant i que tenen nens o hipoteques per pagar. "En el meu cas, ja tinc una mica la vida més feta, i m'agafo a què he lluitat molt i treballat durant 40 anys", explica.

Sergio Soriano, 25 anys treballant a Continental: "No entenem el silenci de l'empresa ni la manca de voluntat d'arreglar les coses de la millor manera"

Fa 25 anys que el Sergio Soriano i la seva dona treballen en aquesta empresa, com diu: "hem entrat aquí essent criatures i les canes ens han sortit aquí. Els nostres fills han nascut aquí, li tenim afecte a aquesta empresa perquè sempre s'ha portat molt bé amb nosaltres, fins i tot abans de ser Continental", explica. L'actual Continental havia estat abans la seu de VDO i després va ser de Siemens, fins que la multinacional alemanya va absorbir la producció. "Això va ser una alegria, perquè era una empresa molt gran i amb molta solvència econòmica, i hem tingut molts anys d'estabilitat".

En Sergio reconeix que "ens ha costat reaccionar perquè realment ningú donava crèdit a què això pogués passar", i és que "de la nit al dia, després de tants anys treballant aquí, et comuniquen que l'empresa no té futur i que en qüestió de sis mesos la deslocalitzaran".

Soriano explica que no entén com s'ha arribat a la situació actual, però creu que "possiblement no han sabut adaptar-se als canvis en els vehicles, o possiblement la mà d'obra se'ls fa cara i per això busquen un altre lloc on invertir", diu. "Ara ens adonem que això és real i que no tenim sobre la taula cap nom de cap empresa que es vulgui quedar amb aquesta fàbrica", lamenta.

El cas de Soriano i la seva parella no és l'únic que hi ha a l'empresa, ja que el treballador explica que hi ha d'altres parelles que s'han format dins de l'empresa, amb la qual cosa vol dir que els dos membres d'una mateixa unitat familiar perdrien els seus ingressos en cas que Continental acabés tancant el negoci sense haver trobat comprador. "És un trauma, perquè rondem els 50 anys i som conscients de la situació que hi ha en el món laboral actual", afegeix.

"El que més greu ens sap, per això, és la manca de comunicació i d'empatia per part de l'empresa, que el que volem és que tot això s'arregli i funcioni, i som tolerants i volem ajudar a fer que tot plegat se solucioni. No mereixem aquest tracte". I afegeix que "som conscients que vivim en un món globalitzat en què els empresaris volen guanyar diners, però a dia d'avui amb les produccions que estem fent, no entenem el silenci i la manca de voluntat d'arreglar les coses de la millor manera".

Julian García, 50 anys, 22 anys treballant a Continental: "Ningú s'esperava res"

"Ningú s'esperava res", assegura. "Arribem un dimarts a treballar i comencem a sentir rumors que vindria una persona d'Alemanya, i ens va agafar totalment per sorpresa, i més quan vam saber que ja no hi havia opció de continuar amb Continental". Recordem que en un principi, la direcció de la multinacional havia deixat la porta oberta a continuar ella mateixa amb el negoci, però a mitjans de desembre va comunicar que aquesta possibilitat es tancava i que es dedicaria a buscar comprador.

"És cert que el sector de l'automòbil sempre ha tingut alts i baixos, i que ens faltava un projecte, però estàvem ofertant projectes nous per aconseguir-ne d'importants, com el de BMW, i en teníem d'altres en cartera", explica.

El cas d'en XXXX és un altre cas en què dos membres de la unitat familiar - ell, que fa 22 anys que treballa a Continental; i la seva dona, que en porta 30 - es veurien al carrer si no es troba una solució per a la planta. Com els altres treballadors, el que li sembla més greu és "la manca de transparència per part de Continental: si des d'un principi hagués transmès més informació als treballadors, la gent estaria més tranquil·la". La realitat, però, és que fa dos mesos que els treballadors de Continental no tenen cap mena d'informació sobre quin serà el seu futur.

Eva, 38 anys, 20 anys treballant a Continental: "Estem venuts"

Després de 20 anys treballant a l'empresa, l'Eva ha rebut la notícia amb intranquil·litat, "per la manera com s'està fent. No serà la primera empresa que s'en va o que tanca, però hi ha maneres i maneres". Sobre el futur, la treballadora assegura que "no hi penso, perquè poden passar moltes coses, però estem venuts. Al final faran el què vulguin", lamenta.
 

La plantilla de Continental s'ha manifestat amb pancartes Foto: Carla Serra