nadal a Sabadell

Tot el que has de saber de la cavalcada dels Reis d'Orient a Sabadell

Enguany el seguici, format per més de 500 persones i amb referències a la tradició industrial i tèxtil de Sabadell, recorrerà la ciutat de nord a sud

per NacióSabadell , 4 de gener de 2020 a les 10:00 |
Cavalcada dels Reis a Sabadell | Juanma Peláez
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La cavalcada dels Reis d’Orient que recorrerà Sabadell la tarda del 5 de gener arriba amb algunes novetats aquest 2020. Es farà una nova distribució i composició de la comitiva, i s'incorporarà nova música i noves comparses. En total més de 500 persones conformaran un seguici amb referències a la tradició industrial i tèxtil de la ciutat i que basa el seu relat en el conte Nit de Reis a Sabadell, escrit per David Vila i Ros, que explica com Melcior, Gaspar i Baltasar recorren el seu camí per arribar a Sabadell i com són rebuts a la ciutat.

A les 17.30 h està prevista la rebuda a Ses Majestats com també el lliurament de la clau de la ciutat, fabricada a partir de les claus que s’han recollit al Parc de Nadal i que facilitarà a Melcior, Gaspar i Baltasar que puguin accedir a totes les llars. La sortida del seguici tindrà lloc a les sis de la tarda des del mateix carrer de Les Palmeres. El final del recorregut està previst cap a les nou del vespre amb l’arribada de la comitiva a la Plaça de la Nova Creu, al sud de la ciutat.


Les noves comparses 

Entre les novetats, enguany s’han millorat les carrosses dels Reis. També s’hi incorporen al seguici una nova comparsa de carboners i una nova comparsa de fades i follets de la son, de la qual formaran part dues fades gegants. La comitiva s’ha concebut com un espectacle itinerant amb parts ben diferenciades i identificables de forma senzilla.


La conformaran un total de 5 blocs: l’avançada, amb els tabals i patinadors que avisaran de l’arribada de la Cavalcada i acompanyaran la tasca dels recollidors de xumets. Tot seguit, la capçalera del seguici amb l’Ambaixador i els seus carters i carteres reials, que donaran pas al bloc de les carrosses -telers. En aquest bloc, i a través dels telers de cartes, de regals i de carbó, es podrà veure part de la tasca portada a terme al Vapor Reial que obre avui dijous al públic i on s’ultimen els preparatius de la comitiva.

A continuació, arribaran les carrosses dels Reis d’Orient, acompanyades dels seus seguicis reials. Tancaran la comitiva la nova comparsa de les fades i follets de la son, que convidarà la canalla a anar a dormir d’hora i la nova comparsa dels carboners, amb l’última carrossa de regals i caramels.
 

Un fanalet a la Cavaldada dels Reis d'Orient a Sabadell. Foto: Juanma Peláez5 tones de caramels

En total, durant la Cavalcada 2020 es llançaran unes 5 tones de caramels, aptes per a celíacs. Un any més, l'Ajuntament de Sabadell s'adhereix a la Campanya promoguda per l’Associació Celíacs de Catalunya, amb el lema "Cap nen celíac sense caramels". En aquesta edició,hi haurà una carrossa més des d’on es llançaran caramels. Seran un total de quatre carrosses, repartides en diferents punts del seguici.

El recorregut de Ses Majestats els Reis d'Orient

En aquesta ocasió, la comitiva reial travessarà Sabadell de nord a sud. El recorregut dels Reis d'Orient començarà a l'avinguda de Matadepera a les 18h, d'allà anirà cap a l'avinguda de la Concòrdia, carrer de Francesc Layret, carretera de Prats de Lluçanès, plaça de la Creu Alta, avinguda de l'Onze de Setembre, Via de Massagué, passeig de Manresa, passeig de la Plaça Major, plaça del Doctor Robert, Rambla, avinguda de Barberà, carretera de Barcelona i acabarà a la plaça de la Nova Creu.

Un any més, la cavalcada de Reis compta amb la col·laboració del teixit associatiu: alumnat de dansa, de patinatge, artistes de teatre, percussionistes, persones voluntàries amb sis-cents, vespes i bicicletes, voluntariat de l’ADF i de Bombers, etc.

Persones d’un total de 24 entitats, que acompanyaran Ses Majestats en el seu recorregut per la ciutat. L’acte de rebuda als tres Reis d’Orient tindrà lloc el proper diumenge, 5 de gener al carrer de Les Palmeres. Començarà a les 5 de la tarda, conduït per la Companyia Algalliner.


Més contes i fanalets

S'ha donat continuïtat al projecte perquè els infants portin un fanalet muntat i decorat per ells mateixos per acompanyar la Cavalcada. La distribució d’aquests elements s’ha portat a terme a centres educatius, a través del programa municipal d’activitats educatives Ciutat i Escola, i al Parc de Nadal.

Juntament amb els fanalets s’han distribuït exemplars del conte Nit de Reis a Sabadell, on també s’explica el perquè d’anar a rebre els Reis d’Orient amb els fanalets. Els contes, que han renovat les il·lustracions –enguany són a càrrec del col·lectiu “El Huevo Eterno”--, s’han repartit també a les biblioteques i al Casal Pere Quart, en aquest darrer espai amb motiu de l’exposició organitzada a l’entorn, precisament, dels nous dibuixos. En total s’ha repartit 7.000 fanalets i 10.000 contes.Visita al Vapor Reial

Amb la vista posada en la tarda del 5 de gener, es treballa intensament en tots els preparatius per assegurar que tot estigui a punt. Així, fins dissabte 4 de gener, tothom qui vulgui podrà accedir al Vapor Reial a la Fira Sabadell.

En aquest espai, que es podrà visitar de 16.30 a 20.30 hores treballen els minairons, és a dir, els obrers i obreres que ajuden els Reis d’Orient en els preparatius de la seva visita a la ciutat. Els visitants podran veure les carrosses reials de prop i veure també tot el que comporta la preparació de diferents elements del seguici.

El Vapor Reial s’estructura en dos grans espais. D’una banda, l’àrea de treball, on trobem les zones de recepció del correu i de les visites; la de selecció i enviament del correu cap a Orient; la de fabricació i embolcallat de paquets de regal i la de manipulació i preparació del carbó. D’altra banda, l’espai d’exposició, on es podran veure les carrosses reials.Durant tota la visita guiada al Vapor, es podrà circular per una zona de pas delimitada per línies a terra i per unes garlandes de bombetes. En els espais de treball, es podran veure les feines dels minairons anant i venint amb els sacs, carretons i paquets. Així mateix, al Vapor Reial hi haurà les carrosses dels Telers, la Xemeneia i la carrossa de l’Ambaixador.

 

Participació