La crema de contenidors a Sabadell es dispara el 2019

Augmenta un 16,8%, més del doble del que ho va fer l'any anterior

Una actuació dels Bombers a la ciutat
Una actuació dels Bombers a la ciutat | Juanma Peláez
03 de gener del 2020
Actualitzat el 05 de gener a les 19:43h
La crema de contenidors a Sabadell segueix sent un problema any rere any. Aquest 2019 que ha quedat enrere se n'han calcinat 236, la xifra més alta dels últims cinc anys i per segon any consecutiu segueix en escalada, ha pujat un 16,8%. Més que el 2018, que es va tancar amb 202 i que va suposar un augment del 6,32% respecte a 2017.   

Aquests 236 contenidors han sortit dels 136 episodis que ha registrat la ciutat al llarg de 2019, segons dades de la Policia Municipal i els Bombers, que NacióSabadell ha recollit i recopilat. Per tercer any s'han superat les 200 unitats cremades, com el 2016 i 2018. Això fa que aquest darrer lustre tingui el menor nombre d'atacs a l'inici, el 2015 amb 136, i el major al final, el 2019 amb 236, és a dir, un centenar més. 

No només s'ha cremat aquest mobiliari urbà, també hi ha hagut una setantena de casos en què les flames han danyat parcialment el contenidor o el seu contingut. En relació al primer se n'han registrat 47, mentre que del segon han estat 23,  gràcies, en gran mesura, per la ràpida actuació dels cossos de seguretat, així com de veïns de la zona per evitar la propagació del foc.  
 

La crema del contenidor, al carrer Ribot i Serra Foto: Juanma Peláez


Últim trimestre negre 

Mentre la primera meitat de l'any s'han cremant 85 unitats -el 36% del total-, concentrats la majoria entre març i juny, especialment la nit de Sant Joan amb 14 unitats i dos cotxes afectats, ha estat en la segona part quan s'ha disparat aquesta pràctica, concretament en el darrer trimestre que s'ha tancat amb 111, gairebé la meitat de tot 2019.  

En aquest sentit, cal mencionar, i segons la concessionària de neteja viària i recollida de residus Smatsa, que les protestes post-sentència del procés a Sabadell van traduir-se en 45 contenidors cremats. De fet, aquest desè mes de 2019 es van comptar 52 unitats. El mateix nombre que els cinc primers mesos de l'any. 

Novembre, amb 35 atacs al mobiliari urbà, és el pitjor segon mes de l'any. Els caps de setmana han estat molt virulents en aquest aspecte, amb diversos capítols viscuts per diferents punts de la ciutat. 

Una pràctica estesa a tots el barris    

La crema de contenidors no ha tingut una ubicació en especial, s'ha repartit pràcticament per tots els barris de Sabadell. Encara que és destacable el nombre que s'han produït al voltant del parc de Can Gambús, així com al Centre, Gràcia i Ca n'Oriac, entre d'altres ubicacions.