El Govern destina més de sis milions d'euros per crear dos nous jutjats a Sabadell i millorar l'edifici

Entraran en funcionament el 2 de gener i s'ubicaran a l'edifici de l'avinguda Francesc Macià

Els jutjats de Sabadell
Els jutjats de Sabadell | ACN
NacióSabadell
27 de desembre del 2019
Actualitzat a les 18:12h
Sabadell disposarà de dos nous jutjats de primera instancia a partir del 2 de gener. S'ubicaran a la planta número 16 dels jutjats de la ciutat i seran el novè i desè de la localitat. El Departament de Justícia ha invertit 3,2 milions d'euros per llogar aquest espai per als propers 20 anys i adequar-lo.

La seva posada en marxa suposarà la incorporació de 16 nous professionals, entre tramitadors, gestors judicials i auxiliars, a més de dos lletrats i dos magistrats. A més, tabé invertirà 3,3 milions d'euros per millorar el sistema de climatització de l'edifici, que en els darrers anys ha donat diversos problemes, obligant fins hi tot a suspendre l'activitat en algunes ocasions, degut a les elevades temperatures. Les obres començaran l'estiu de 2020 i es preveu que finalitzin durant la primavera de 2022.

El Jutjat de Primera Instància número 9 estarà especialitzat en l'àmbit de la família i, per tant, tractarà casos relacionats amb els matrimonis, les separacions, els divorcis, les filiacions i les adopcions. Decidirà també sobre les tuteles, els internaments i les incapacitacions de persones. Serà el segon jutjat de família de Sabadell.

Pel que fa al número 10 no tindrà una especialització concreta i s'ocuparà de casos de la jurisdicció civil que, per tant, no comporten penes de presó. És a dir, conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, desnonaments, contractes de compravenda i d'arrendament.

Els dos nous òrgans suposaran la incorporació de vuit tramitadors, sis gestors judicials i dos auxiliars judicials. A més, cada jutjat incorporarà un magistrat i un lletrat, que dependran del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Ministeri de Justícia, respectivament. En total, la plantilla dels jutjats de Sabadell serà de 267 treballadors, entre magistrats, lletrats, funcionaris i forenses.

14 nous jutjats i més de vuit milions d'euros

El Ministeri de Justícia és l'encarregat d'aprovar la creació de nous jutjats. La Generalitat, però, n'ha de fer possible la posada en marxa i el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis. Quan es completi el període 2019-2020, l'executiu català haurà invertit 8,4 milions d'euros en la posada en funcionament dels 14 nous jutjats aprovats el 2017 pel govern espanyol, entre els quals hi ha aquests dos de Sabadell. El ministeri es va comprometre a fer efectiva aquesta despesa, però encara no ho ha fet.

A més, el passat mes d'abril va anunciar 12 nous jutjats a Catalunya. El Departament de Justícia, però, ja ha avisat l'executiu espanyol que aquests jutjats només es faran efectius quan l'Estat assumeixi el cost de la seva posada en marxa.