Buscant un rècord de ciclocròs en benefici de la malaltia de Dent

El sabadellenc Toni Torrejón vol competir durant 25 hores seguides | La fita es celebrarà aquest cap de setmana al Parc Catalunya

Albert Segura
15 de setembre del 2015
Actualitzat el 19 de setembre a les 14:08h
Toni Torrejón, en una prova recent
Toni Torrejón, en una prova recent | Cedida
 
Hi ha persones que les mou les ganes de superació i tradueixen aquesta voluntat a través de l’esport, i n’hi ha d’altres que canalitzen la seva afició en benefici dels altres. Toni Torrejón ha desenvolupat aquest segon vessant a través de la bicicleta, i aquest cap de setmana s’ha plantejat una fita: competir durant 25 hores en ciclocròs i amb l’objectiu de recaptar diners per a la investigació de la malaltia de Dent.
 
Torrejón té 41 anys i treballa en un magatzem, però la seva afició, la bicicleta, l’ha dut a competir en ciclocròs a la Copa Catalana, on l’any passat va quedar entre els deu primers, i aquest any s’ha atrevit a fer-ho a la Copa d’Espanya. “Temps enrere competia en mountain bike però ho vaig deixar, i a l’hora de reenganxar-me vaig provar amb el ciclocròs”, explica Torrejón.
 
L’any passat, a més, va pensar que podia trobar un element que donés encara més sentit a la seva afició. “Vaig plantejar-me fer un repte solidari cada any, i llavors vaig optar per pujar i baixar al Puig de la Creu de Castellar del Vallès durant 24 hores”, explica. Els diners recaptats en aquella ocasió es van destinar a Caritas Diocesanes de Sabadell.
 
El repte de 2015
 
Aquest any va indagar per internet, i va optar per destinar la recaptació a la investigació de la malaltia de Dent, motiu pel qual es va posar en contacte amb la família d’en Nacho, un nen de Barcelona que pateix aquesta malaltia rara. “El ciclocròs és una disciplina molt explosiva, les proves duren unes tres quarts d’hora, i vaig pensar que un repte dur seria estar-m’hi unes 25 hores”, explica.
 
D’aquesta manera, la prova començarà a les 11.00 hores de dissabte al parc Catalunya en un circuit que s’ha preparat per l’ocasió, amb desnivells, escales i altres obstacles, i s’allargarà fins diumenge al punt del migdia. Els interessats en ajudar poden comprar productes de l’associació AsDent o inscriure’s per competir al costat de Torrejón, ja sigui amb una bicicleta, entre elles una BTT, o a peu, tot plegat a un preu de 8 euros la inscripció. Els diners recaptats es destinaran íntegrament a la recerca al voltant de la malaltia.
 
De retruc, si Torrejón aguanta les 25 hores sobre la bicicleta completarà un record Guiness. “Això és el que menys m’importa ara mateix, el que és interessant és poder donar un cop de mà i aportar un granet de sorra”, afirma.
 
La malaltia de Dent
 
La malaltia de Dent és una malaltia rara de caràcter hereditari i origen genètic, deguda a una mutació en un gen localitzat en el cromosoma X. Afecta els ronyons, concretament al túbul renal, provocant proteïnúria, hipercalciúria, nefrolitiasis, nefrocalcinosis i insuficiència renal crònica. Sovint és causa de complicacions que afecten els ossos, entre elles raquitisme i osteomalàcia.