El ple dona el vistiplau a la pujada generalitzada dels impostos

La votació favorable de JxS permet que prosperi la proposta del govern municipal; un total de 14 no s'apugen

20 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:50h
El govern municipal de Sabadell -integrat per PSC i Podem- ha aconseguit l'aprovació definitiva del 2% dels impostos, tot i que amb algunes modificacions, respecte a finals d'octubre amb l'acord inicial, amb les al·legacions dels partits. Així, les ordenances fiscals han tirat endavant gràcies al suport de Junts per Sabadell (JxS); Cs i ERC hi han votat en contra i la Crida per Sabadell s'ha abstingut. 

D'aquesta manera, l'Impost de Béns Inmobles (IBI) s'incrementarà un 2%, igual que la taxa de residus. L'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), que inicialment també estava inclòs en aquesta pujada, ho farà un 1%, com reclamava la portaveu de JxS, Lourdes Ciuró, igual que la taxa de mercats. En relació a l'IBI, tal com proposaven els republicans, s'ha inclòs, parcialment, el recàrrec del 50% per als tenidors amb dos o més habitatges buits a la ciutat.  

La quarta tinent d'alcaldessa, Montserrat González, ha admès que "hem trobat sintonies amb allò que permet avançar cap a una fiscalitat més verda", ja que des de l'equip municipal es vol lluitar contra l'emergència climàtica. Així, s'ha acceptat el que duia la Crida, amb la bonificació del 50% de tots vehicles amb l'etiqueta ECO de la zona blava. En aquesta línia, s'ha afegit, a petició de Junts, reduir els avantatges fiscals dels vehicles clàssics i històrics si en cinc anys no ha pres mesures per rebaixar les emissions de CO2. 

Una desena de tributs sense pujades

A més de l'aposta "verda", també s'ha posat l'accent en el "caràcter social" de les ordenances. En total hi ha 14 impostos que no patiran modificació aquest 2020 com ara, l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys, l'impost sobre els vehicles de tracció mecànica, la grua, els serveis d'atenció domiciliarà i les dels usos de centres cívics i equipaments culturals. En aquests dos últims casos, eren una demanda en què coincidien ERC i JxS.

S'ha donat llum verda perquè dos acompanyants de famílies vulnerables puguin entrar de forma gratuïta a les piscines municipals, durant episodis d'onada de calor, així com tota la població fins a un límit del 80% de l'ocupació, una idea dels cupaires.  

Crítica en bloc de l'oposició

González ha apuntat que la pujada del 2% ve motivada per compensa el "que no es va fer efectiu" en el mandat anterior". Una opinió que ha compartit el regidor taronja, José Luis Fernández, "no van fer cap mena d'esforços" en matèria fiscal, encara que ha lamentat que hi ha classe mitjana "que no arriba a les bonificacions". Ciuró ha estat clara i s'ha manifestat contrària aquest increment, perquè "no és una fiscalitat justa", però ha agraït l'acceptació de "gairebé" totes les esmenes de les 22 presentades. 

La regidora de la Crida, Anna Lara, ha instat seguir "avançant en prendre mesures davant l'emergència climàtica" i ha llançat una pregunta: "en què s'invertiran" els ingressos. Ha tingut la resposta del primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, "ens volen donar lliçons quan vostès van construir zero pisos en quatre anys". La regidora d'ERC, Èlia Soriano, ha criticat la "pujada lineal suposarà multiplicar per set l'IPC català" i per aixì, ha comentat que "estem anys llum d'una fiscalitat progressiva i progressista".