«El debat del mercat municipal de Campoamor està mort»

El president de l'AA.VV d'Espronceda, Andrés Avellaneda, reclama equipaments i polítiques que apostin per atraure gent jove

El president de l'Associació de Veïns d'Espronceda, Andrés Avellaneda
El president de l'Associació de Veïns d'Espronceda, Andrés Avellaneda | Albert Hernàndez
19 de desembre del 2019
Actualitzat a les 8:58h
En el programa electoral del PSC, quan optava a l'alcadia de Sabadell Marta Farrés, hi duia l'enderroc del mercat municipal de Campoamor per "dinamitzar" els barris del sud. Una promesa que un cop al càrrec li ha començat a donar forma. Amb data ja fixada per ensorrar l'edifici, s'ha alçat una veu contrària i ha garantit batalla. Però, què hi diuen els altres veïns? El president dels d'Espronceda, Andrés Avellaneda (Guarroman (Jaén), 1954), que viu al barri des de fa més de quatre dècades, demana la seva "dignificació" i pisos per al jovent en una àrea envellida.

- El barri necessita el mercat municipal de Campoamor? 

- El dilema no és mercat, sí o mercat, no. La nostra reivindicació és que hi hagi equipaments i els voltants de la zona deixin d’estar degradats. El mercat municipal de Campoamor era una instal·lació que estava morta.  

- O l'han deixat morir, com consideren d'altres.

- Sí, és cert que no s’ha invertit un euro. També t'haig de dir que en els mandats del PSC, especialment amb els regidors Josep Ayuso i Christian Sánchez, i fins i tot amb la que aleshores era tinent d'alcalde en el passat mandat, Marisol Martínez, vam tenir reunions i els vam plantejar les necessitats del barri. Tots coincidien en la viabilitat. A partir dels anys 2007 i 2008 el mercat va començar la seva decadència. Era necessari, però actualment per la situació ja no ho és. 

- Per tant, li agrada la idea que té l'actual govern municipal?

- El que deia abans, el debat de mercat, sí o mercat, no, no volem entrar-hi perquè està mort. No es mereix destinar recursos i esforços. I em refereixo, i que quedi ben clar, el que és l’edifici, no la gent. Intentem ser respectuosos amb tothom i amb les iniciatives que sorgeixen, però no puc defensar una activitat que genera una altra persona, en el mercat municipal de Campoamor hi ha unes persones que amb el seu esforç s’estan jugant patrimoni. Hi ha hagut negocis que han durat pocs mesos en els últims temps.

- Què ha passat? Per què el client ha deixat de venir? 

- Mira on som, estem envoltats de diferents supermercats i grans superfícies. A més, amb preus atractius. Per exemple, la gent que té complicacions de mobilitat, la compra te la duen a casa i això al mercat no t’ho trobes. De la mateixa manera que el mercat municipal de Campoamor va acabar d’enfonsar la zona comercial de las viseras als anys 80, ara està passant el mateix. Torno a insistir que aquest barri necessita equipaments. És una llarga demanda, després que acabés la urbanització ja ho vam reclamar, fa més de 30 anys.

- Què li sembla el que demana l’Associació del Poble del Sud de Sabadell?

- Com he dit abans, s'ha de ser respectuós amb tothom i s'ha de reconèixer l'esforç que fan. És molt lloable i gran el que estan fent, perquè estan mobilitzant gent.

- I Campoamor necessita un espai d'arts escèniques?

- Per ara és una idea i no un projecte. Exigim pisos per a joves, perquè és un barri amb una mitjana d'edat molt alta, i que siguin amb preus accessibles. També necessitem una sala polivalent, per tota mena d’activitats, perquè la plaça de Rogelio Soto està molt degradada. A més, des del CAP del Sud ens han dit que els seus volants s’han de millorar. 

- I la proposta de l'anterior mandat, convertir-lo en “intercultural”, denominat Linkmarket SBD?

- La idea és bona, però dubto que encaixés en aquesta àrea. El poder adquisitiu dels veïns és limitat. Les idees que es proposen el barri no les pot pagar. Hi ha molta gent que diu que el futurible auditori no funcionarà. També es deia que la Biblioteca del Sud no funcionaria i sí que ho fa.