El Vallès Circular, el model territorial que es va exposar a la Cimera Mundial del Clima

Una delegació comarcal exposa les iniciatives per a la millora de

Una delegació del Vallès Occidental, present a la COP25
Una delegació del Vallès Occidental, present a la COP25 | CCVOC
LaTorre
15 de desembre del 2019
Una delegació vallesana es va desplaçar a Madrid el passat dimecres, 11 de desembre, per presentar el projecte Vallès Circular: innovació per a la sostenibilitat territorial, en el marc de la Cimera Mundial pel Clima que s'ha celebrat aquests dies a Madrid. El Vallès Circular va ser un dels projectes seleccionats com a iniciativa innovadora envers el clima i la sostenibilitat.

La representació comarcal, encapçalada per Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal; i amb la presència de Nil López, president del Consorci per a la Gestió de Residus i el conseller de Territori i Transició Ecològica, Carles Rodríguez, també va poder mantenir contactes amb representants d'entitats i empreses, així com de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP).

Giménez va assegurar que "a la Cimera hem pogut comprovar que és cert que els Estats i els governs negocien les estratègies i els objectius de futur, però el que és evident és que des del món municipal estem treballant i estem endegant projectes importants envers el clima i la sostenibilitat". Giménez també va anunciar durant la seva presentació que es va iniciar una prova pilot amb quatre ajuntaments de la comarca per implementar diferents actuacions que permetin avançar els municipis i convertir-se en Ciutats Circulars: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Ripollet i Sant Quirze del Vallès.

Per la seva banda Rodríguez va destacar la feina feta "amb projectes transversals com el Recooperem, que ens permet parlar d’una transició ecològica justa. És un projecte que ens permet reduir residus però introdueix un vessant social molt destacable proporcionant àpats saludables a famílies amb un alt grau de vulnerabilitat". El conseller de Transició Ecològica va anunciar també que "properament s’avançarà en l’elaboració del Pla Supramunicipal de la Qualitat de l’Aire, tal com es va acordar, per poder disposar de les mesures a aplicar des dels diferents municipis".

Finalment, López, va assegurar que "la valorització dels residus serà clau per afrontar l’emergència climàtica i la circularitat serà fonamental en els processos de producció. Des de la comarca hem de treballar per optimitzar aquesta valorització que ja fem en plantes com la de Can Barba, des de la qual es produeix l’energia equivalent a la necessària per abastir 400 habitatges. Les obres de millora que properament es faran a la planta permetran augmentar aquesta valorització".

L'acord Vallès Circular es vol consolidar com a estratègia transversal compartida

L’acord Vallès Circular es va signar, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, el 19 de juny de 2017 per part de les entitats comarcals -Consell Comarcal i Consorci per a la Gestió de Residus-; els 23 ajuntaments de la comarca; les organitzacions empresarials CECOT, Centre Metal·lúrgic, Gremi de Fabricants, PIMEC i les Cambres de Comerç de Sabadell i Terrassa; els centres tecnològics EURECAT i LEITAT; les universitats ESDI, UAB i UPC i agrupacions professionals i empresarials com la Delegació del Vallès del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Clúster del Packaging i el Gremi de Recuperació de Catalunya.

De cara al futur, la iniciativa Vallès Circular es vol consolidar com una estratègia transversal compartida i efectiva en 4 eixos: el reforç de l’economia circular en l’acció comarcal en les diferents àrees de gestió, la redacció d'un nou pla d’acció pel període 2020-2023 que contingui les fites per als propers anys, l’acció conjunta i complementària dels diferents agents de l’acord i finalment, la promoció de l’acció local i mobilitzar actors i construir ciutats circulars al Vallès Occidental.