El barri de les Fonts serà íntegrament de Terrassa

L'alcalde de Terrassa i l'alcaldessa de Sant Quirze acorden l'inici dels treballs per fer-ho realitat l'any 2022

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa i Elisabeth Oliveras, alcaldessa de Sant Quirze presenten l'acord
Jordi Ballart, alcalde de Terrassa i Elisabeth Oliveras, alcaldessa de Sant Quirze presenten l'acord | Ajuntament de Terrassa
LaTorre
10 de desembre del 2019
Actualitzat el 11 de desembre a les 11:58h
El barri de les Fonts passarà a ser íntegrament de Terrassa. Així ho van avançar l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i l'alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, Elisabeth Oliveras, el passat dijous al migdia, ja que ambdós municipis han arribat a un acord per a la segregació de les Fonts de Sant Quirze i la seva posterior agregació a Terrassa.

Està previst que els plens de totes dues poblacions aprovin l'inici dels treballs, i en un calendari que s'espera culminar l'any 2022, un cop es rebi el vist-i-plau per part del Govern de la Generalitat de Catalunya.

A la trobada entre les alcaldies, es va acordar la constitució de dues comissions especials, una de político-tècnica i una altra tècnica, presidides pels alcaldes, i que s'aniran reunint de manera periòdica per treballar tot el què impliqui la segregació de Sant Quirze i agregació a Terrassa: inventari de béns, traspàs d'expedients, temes de cadastre i padró, impostos i taxes, clavegueram, contractes de serveis...

Així, si els respectius plens municipals aproven aquesta proposta del mes de desembre, el calendari preveu que durant tot el 2020 les dues comissions especials treballin en la preparació de la memòria justificativa i la documentació per a l'aprovació inicial de la segregació, que podria ser un fet el 2021. A partir d'aquí, es treballaria en la resta d'actuacions i tots els treballs podrien estar finalitzats el desembre de 2022.
 
El barri de les Fonts és un nucli de població que actualment pertany administrativament a dos municipis, Terrassa i Sant Quirze. El formen quatre "barris": Sant Joan, Sant Pere, el de l'Església i el de Baix Riera. Està situat al sud de Terrassa a la confluència de la riera de les Arenes i la riera del Palau. El barri està fraccionat entre ambdós municipis i travessat de nord a sud per la riera de Rubí, la carretera de Rubí i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, elements que n’afavoreixen la disgregació en un mosaic de nuclis dispersos, de difícil interconnexió i de població molt fragmentada.

Per a l'alcalde de Terrassa, aquest és "un canvi històric, ja que els límits dels municipis es canvien només de forma excepcional, i que conclou els anys de treball conjunt entre Terrassa i Sant Quirze per a facilitar la vida de tota la ciutadania d’aquest barri". Per a Ballart, "si es compleixen tots els tràmits pertinents, l’acord que avui presentem és un avenç molt beneficiós tant per a uns veïns i veïnes que històricament han patit per accedir a serveis públics essencials i als ajuntaments, per la dificultat de poder prestar-los de manera eficient".

Oliveras, per la seva banda, destaca que "la realitat territorial, l'optimització de recursos, l'eficiència de treballar sota una sola administració i, especialment, per donar resposta als anhels expressats per la ciutadania de les Fonts a l'òrgan interadministratiu entre Terrassa i Sant Quirze del Vallès ens han portat a posar fil a l'agulla a una realitat que fa anys que demanda posar solució a aquesta anomalia territorial que suposa que un barri amb identitat pròpia es trobi dividit entre dos municipis".