29 anys de l'atemptat amb cotxe bomba d'ETA a Sabadell

Sis agents de la policia espanyola van morir quan anaven de servei a un partit a la Nova Creu Alta

Estat en què va quedar la furgoneta de la Policia
Estat en què va quedar la furgoneta de la Policia | José Peláez
NacióSabadell
08 de desembre del 2019
Actualitzat a les 18:44h
El 8 de desembre de 1990 és una data que porta un trist record a Sabadell. Tal dia com avui d’ara fa 29 anys, la banda terrorista ETA assassinava sis agents de la Policia espanyola de la comissaria que hi ha a la ciutat, amb un cotxe bomba quan es dirigien a la Nova Creu Alta. Els fets van consternar la ciutat.

Com cada tarda de partit, els cos policial es preparava per fer el recorregut que separa la comissaria de l’estadi, on s’havia de jugar un Sabadell-Màlaga, de Segona Divisió. Vuit efectius viatjaven a l'interior de la furgoneta, que va sortir de la Gran Via, va baixar pel carrer Montseny i va girar pel carrer Ribot i Serra.

A uns 500 metres de la comissaria, just a l'altura del carrer Josep Aparici, hi havia un Opel Corsa de color blanc aparcat. En el moment que el furgó va passar per la seva altura, algú des de la Gran Via va accionar l’explosiu a distància, carregat també de metralla, i va fugir fins a la C-58. La detonació es va escoltar a diversos punts de la ciutat i va provocar el trencament de vidres de diverses llars. 

 

Portada d'El País del 9 de desembre de 1990. Foto: El País

Portada de La Vanguardia del 9 de desembre de 1990. Foto: La Vanguardia


Segons testimonis de l’època, el cotxe l’havien aparcat pels volts de les 13.45 hores d’aquell fatídic dissabte 8 de desembre, i l’explosió va passar a les cinc de la tarda, mitja hora abans de l’inici del partit. Com a conseqüència, sis policies van morir en l’acte, mentre que dos més els van traslladar ferits a l’Hospital Parc Taulí.
  Sortosament, i potser perquè el matx era retransmès per televisió o bé per l'hora, no hi havia un gran nombre d'aficionats pels voltants de les instal·lacions arlequinades.  
 
  
La comissaria de Sabadell compta amb una placa commemorativa, situada a la zona interior on els agents treballen i a la qual no té accés el públic, un element que pretén actuar de recordatori, tant de les persones que es van perdre en aquell atac, com dels perills que suposa complir una funció pública com la que duu a terme la policia.