«Per què volem un auditori? La cultura no és posar un teatre»

L'Associació del Poble Sud de Sabadell reivindica que es descarti l'enderroc del mercat municipal de Campoamor

El membre de l'entitat, Ramon Giménez
El membre de l'entitat, Ramon Giménez | Associació del Poble del Sud de Sabadell
11 de desembre del 2019
Actualitzat el 19 de desembre a les 0:14h
El mercat municipal de Campoamor tancarà el 31 de març de 2020, on actualment sobreviuen el bar, un supermercat i dues parades (carnisseria i rellotgeria). Es compleix així una de les promeses electorals de l’alcaldessa, Marta Farrés. En el seu lloc es construiran habitatges públics per a jovent i un espai d’arts escèniques i musicals als baixos. Una proposta que se li ha donat forma “amb hermetisme”, sosté el membre de l’Associació del Poble del Sud de Sabadell, Ramon Giménez (Sabadell, 1995), l’entitat que ha alçat la veu contra aquesta decisió. Està mobilitzant veïns i comerciants perquè és “pugui debatre” i “reformular” el projecte, deixant clar que “sí al mercat i als pisos”, sense que això comporti esborrar l’equipament. Una mobilització, diuen els del barri,poc habitual, en una área de Sabadell poc donada a la protesta.
 
- Per què l’entitat no vol l’enderroc del mercat municipal de Campoamor?
 
- Perquè no s’ha fet amb amplis consensos. Tot prové de reunions que habitualment celebra l'associació de veïns d’Espronceda i va tractar el tema com un punt més i la nostra crítica és que mereix un apartat especial. Arran d’això, vam celebrar una assemblea al barri, el passat 8 de novembre, amb una quarantena de persones, i va sortir com a resultat el “no” unànime a l’enderroc. Un mes després, una altra, amb 150 persones, un rècord, tenint en compte  i amb l'alcaldessa. Ara bé, vull deixar clar que no estem en contra de les associacions de veïns, al contrari, però sí contra aquesta mesura que no reuneix prou consens.
 
- Però se sabia de les intencions del govern municipal.   
 
- Sí, però hi havia molta especulació sobre què s’hi faria. Els afectats ens han dit que no volien marxar i no els hi han donat opcions. Tampoc sabíem que seria tan ràpid i desconeixíem de quina manera es desenvoluparia aquesta promesa electoral.

- Què els va dir l'alcaldessa, Marta Farrés, a l'assemblea? 

- T'haig de dir, primer de tot, que no em va agradar que vingués sense avisar. Però ella va defensar el seu projecte, tot i que es va mostrar oberta a incloure algunes de les nostres propostes. Però ja li vaig dir que era una postura hipòcrita, perquè dies abans ens havíem reunit amb membres del seu govern i els vam plantejar la possibilitat d'unir projectes i ens van dir que no. Potser no cal que hi hagi 30 parades, però 15 i un auditori? Però ens van dir que no i que s'havia de complir el programa electoral. 

"Entrar al mercat de Campoamor és un viatge en el temps"
 
- I la seva proposta, quina és?
 
- Primer de tot, obrir un debat. D’altra banda, hi ha un camp de terra gran al costat que està preparat per fer-hi pisos. El mercat municipal de Campoamor és l’únic que, des de la seva fundació, el 1982, no ha rebut ni un sol euro d’ inversió. De fet, el paviment està gastat de tant caminar. Entrar-hi és un viatge en el temps. Partim de tres eixos: un primer, en què impedeix que el jovent es quedi al barri, perquè no hi ha feina. La idea que es planteja del totxo, quan hi ha pisos buits no aporta cap solució. I defensem el “no” per una qüestió de compromís, perquè confiem en el comerç de proximitat. També pel compromís social i cultural. Qui ajuda en una festa major?
 

L'assemblea en la qual va participar l'alcaldessa Foto: Associació del Poble del Sud de Sabadell


- Precisament, la demolició es fa amb l’objectiu que la zona sigui un “dinamitzador cultural” dirigit a la gent jove?
 
- Per què volem un auditori? La cultura no és posar un teatre. Que preguntin a la gent què necessita, perquè potser necessitem un mercat de proximitat, amb productes d’aquí, de la terra. No es pot arribar des d’un despatx i dir que és el que es necessita. Sincerament, ens sentim una mica estafats. A més, el mercat de Campoamor és un punt de trobada i el dijous, que hi ha mercat ambulant, s’omple. Com també ho és el bar. Insisteixo, no ens neguem que hi hagi pisos, però és perfectament compatible. Cal tenir en compte que cal requalificar el terreny i mentre el mercat està tancat, pot suposar portar problemes que ara no tenim.
 
- Han pensat en algun tipus d’acció de protesta?
 
- Hem presentat una moció com a entitat, de cara al ple de gener. Té tres punts: el primer, el no al tancament. Segon, taula de treball entre grups municipals, el barri i reformular el mercat perquè no només ofereixi comestibles, ampliar els horaris que respongui a les necessitats de l’entorn i mentre això es treballa, el tercer punt, permetre que hi hagi nous paradistes. Ja ens han preguntat per obrir una parada, per tant, hi ha interès.

- L’entitat es va impulsar el 2013, per què han sortit a mostrar oposició contra el projecte ara i no quan el PSC ho va anunciar?  
 
- És una coincidència i per un tema de qüestió interna. El nucli dur de l'associació som joves i fins el 2016 vam estar actius. Hem reprès l’activitat aquest estiu i ara ha saltat el tema. Cal tenir en compte que no tenim recursos i funcionem de forma autoorganitzada.
 
- Durant l'anterior mandat es va presentar un projecte per convertir-lo en “intercultural”, denominat Linkmarket SBD. S’alineen amb això?
 
- Va en la línia, encara que, per evitar malentesos i se’ns lligui políticament amb un o altre partit, volem una taula de treball i que d’aquí surti un projecte. El que està clar és que ara no funciona tal com està plantejat. S’ha de reformular i hi ha l’exemple de Merinals i Barberà, que combinen grans superfícies amb el petit comerç.