El Vallès Occidental, la segona comarca amb més fundacions de Catalunya

El gruix de fundacions del país tenen un valor afegit brut de 3.274 milions, equivalent al del sector de l'energia elèctrica i el gas, segons un informe de la Coordinadora Catalana de Fundacions

Les fundacions de caràcter assistencial són les que han crescut més els darrers anys.
Les fundacions de caràcter assistencial són les que han crescut més els darrers anys. | ACN
02 de desembre del 2019
Les fundacions han passat de tenir a 44.231 empleats a Catalunya, el 2018, a ocupar 82.688 persones, el 2017. Ho assenyala l'informe "Fundacions, un sector econòmic", presentat aquest dilluns per la Coordinadora Catalana de Fundacions i que, per primer cop, posa números al pes d'aquest tipus d'organitzacions pel que fa a l'economia i l'ocupació.

Una de les conclusions és que el 2,5% dels empleats del país ho estan en una fundació, un percentatge molt superior a l'1,3% del 2008. I és que, mentre la majoria d'empreses retallaven personal durant la crisi, les fundacions han incrementat les plantilles en un 87% en aquest període. A més de les persones assalariades, n'hi ha 41.853 més que, de forma voluntària, fan feina per aquestes organitzacions, cosa que eleva la suma a un total de 124.541 persones implicades en alguna fundació de forma retribuïda o no.

L'estudi també destaca que el valor afegit brut (VAB) de les fundacions és de 3.274 milions, l'equivalent a l'1,52% del VAB total de Catalunya. Un pes molt similar al que té el sector de l'energia elèctrica i el gas (3.265 milions) i nítidament per sobre del de l'aigua (853 milions), la recerca i el desenvolupament (1.189 milions) o les activitats de serveis socials (2.236 milions).

El 81% d'aquests recursos, a més, es destinen a remunerar el personal, mentre que un 7,9% ajuda a projectes d'altres entitats. Tot i això, pel que fa als ingressos, més de dos terços arriben de vendes i prestacions de serveis propis (68%). Pel que fa al terç que falta, un 32% són donacions privades, un 46% subvencions de la Generalitat, i un 22%, ajudes d'altres ens.

Sobretot culturals i assistencials

El nombre de fundacions ha crescut molt també els darrers anys, passant de 1.002 el 1996 a 1.480, l'any 2000, i a 2.589, el 2018. D'aquestes, quasi la meitat són culturals, un 40% són assistencials, un 8% són docents i un 3%, científiques. Des del canvi de segle, però, les que més han augmentat són les assistencials, que quasi s'han doblat. A nivell territorial, a més, la meitat estan a Barcelona, mentre que la resta estan distribuïdes per totes les comarques, sobretot al Vallès Occidental (198), el Baix Llobregat (117), el Maresme (99) i Osona (89).

Les fundacions són entitats sense ànim de lucre, amb els objectius determinats pel fundador, però sense que el puguin beneficiar a ell directament. Aquest informe, però, ha pogut incorporar tan sols les fundacions registrades en el Protectorat de Fundacions de la Generalitat, excloent aquelles que, tot i actuar a Catalunya, presenten els comptes al Protectorat de Fundacions estatal del ministeri de Justícia o, en el cas de les fundacions canòniques, als corresponents arquebisbats.