ActuaVallès presenta la campanya «Jo me la vull treure» pel Dia Mundial de la Sida

La campanya, coincidint amb la celebració l'1 de desembre del Dia Mundial contra la malaltia, pretén denunciar l'estigma i la discriminació que pateixen les persones amb VIH

L'Ajuntament de Terrassa, il·luminat de vermell en motiu del Dia Mundial de la sida 2018.
L'Ajuntament de Terrassa, il·luminat de vermell en motiu del Dia Mundial de la sida 2018. | Ajuntament de Terrassa
LaTorre
01 de desembre del 2019
La ONG ActuaVallès va néixer l'any 1993 per donar resposta a les necessitats de la infecció pel VIH, que desenvolupa projectes d'atenció a persones afectades pel VIH, projectes de promoció de la salut en diversos col·lectius, així com projectes d'acció social que tenen com objectiu millorar el benestar de les persones i aconseguir la seva plena inclusió social.

Ara, des de la pròpia entitat, s'ha promogut la campanya "Jo me la vull treure", mitjançant la qual volen denunciar l'estigma i discriminació que poden arribar a patir els 40 milions de persones que es calcula que pateixen el virus. Des d'ActuaVallès denuncien que la majoria de les 100 persones que atenen reconeix haver patit discriminació per ser seropositius. A Catalunya el Dia Mundial de la Sida s’organitza sota el lema “Ni estigma ni discriminació!”.

Llegeix aquí el manifest conjunt pel Dia Mundial de la Sida / ActuaVallès

La primera acció de la campanya ha estat la creació i gravació d'un rap "Quítate la mascara" on les participants han creat les lletres on expliquen en primera persona les seves vivències. Ara, en motiu de la celebració del Dia Mundial de la Sida el pròxim 1 de desembre han anunciat activitats a Terrassa i Sabadell.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=77&v=lhlUFmEY5PI

Segons Alberto Capitán, director d'Actuavallès, "Actualment, el VIH segueix associat a un estigma social que afecta en tots els àmbits de la vida diària de les persones que ho pateixen. És per això, que tot i els avenços mèdics que hi ha hagut, cal més que mai fer èmfasi en l'eradicació de l'estigma. L'estigma fa referència a la part social de la malaltia, a la mirada de l'altre, al tracte discriminatori... I en aquest punt, com a societat encara ens queda molta feina per fer."

El mateix 1 de desembre, el Raval de Montserrat de Terrassa serà l'escenari d'una performance i acció de visibilització a partir de les 10 del matí que constarà de xocolatada, contacontes i la presentació de la campanya "Jo me la vull treure". Per a més informació, vegeu-ne aquí el cartell

A les 19:00 tindrà lloc a la Sala Miguel Hernández de Sabadell l'acte central del Dia Mundial de la Sida, amb actuació de la RiotComedyFemme i presentació de la campanya a la ciutat, vegeu-ne el cartell.

Veus de ActuaVallès anuncien que la campanya "Jo me la vull treure" tindrà continuïtat al llarg del 2020 amb diverses accions de visibilització, es crearan continguts de vídeo en format de càpsules informatives, testimoniatges i xerrades divulgatives sobre el VIH, els seus portadors i els estigmes que aquests pateixen.