Catalunya acollirà un 4,7% menys de fires el 2020

L'Àmbit Metropolità de Barcelona concentra gairebé el 30% del total

La directora general de Comerç al congrés
La directora general de Comerç al congrés | ACN
NacióSabadell
20 de novembre del 2019
Actualitzat a les 16:41h
Catalunya acollirà 462 fires l'any 2020. Així ho ha avançat la directora general de Comerç, Montsa Vilalta, en el marc del 26è Congrés de Fires de Catalunya que se celebra a Sabadell. Aquestes dades suposen un descens del 4,7% respecte 2019, ja que durant el proper exercici es preveuen 23 cites menys.

Vilalta ha atribuït aquest descens al caràcter biennal d'alguns esdeveniments, fet que comporta que certes fires només se celebrin en anys senars. Amb tot, ha assegurat que l'increment net firal dels darrers dotze anys s'ha situat en l'11,6%, el que demostra que el sector és "molt resistent" i que gaudeix d'una "bona salut". El calendari per l'any vinent inclou 47 cites d'àmbit internacional i estatal i 415 d'abast català, comarcal o local.

El 2020 és un any "amb un nivell d'activitat firal molt important". La directora general de Comerç ha tret importància al lleuger descens que s'ha detectat respecte el 2019, tot indicant que molts esdeveniments "són biennals i per tant l'any que ve no toquen". Així, ha advertit que en comparació amb un altre exercici parell, com per exemple el 2018, sí que s'ha detectat un increment del 0,9%.

En aquesta línia, s'ha mostrat satisfeta amb l'augment de l'11,6% que s'ha registrat en els darrers dotze anys i ha considerat que aquest és un sector "que resisteix de forma eficient a l'evolució del mercat" i que experimentat "una evolució positiva"

Analitzat per àmbits, ha apuntat que les fires internacionals i estatals han crescut "encara de manera més significativa en els darrers dotze anys", concretament un 17,5%, mentre que les de caràcter local, comarcal i català s'han incrementat un 10,9%.

El president de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Ramon Ferrando, ha considerat que les xifres "són positives" i "demostren la resistència en els anys de crisi". Alhora ha indicat que l'elevada dada de fires internacionals evidencia "la projecció de Catalunya a l'exterior".

Pel que fa a l'actual situació política i social, Vilalta ha descartat que tingui incidència en el sector firal i ha advertit que "Catalunya absorbeix la situació" i ha assenyalat que "el sector firal té bona salut".
 

La conferència inaugural del congrés Foto: ACN


Barcelona, epicentre de l'activitat

L'Àmbit Metropolità de Barcelona acollirà el major nombre de fires, 131 (el 28,35% del total); seguit de les comarques de Girona, on tindran lloc 94 esdeveniments (20,35%); la Catalunya Central, amb 85 (18,4%), les comarques de Lleida i l'Alt Pirineu, que en registraran 81 (17,53%); les Terres de l'Ebre, amb 38 (8,23%); i el Camp de Tarragona, amb 33 cites (el 7,17% del total).

El major nombre de fires es continua concentrant durant la primavera i la tardor. Destaquen especialment el mes d'octubre, amb 90 esdeveniments i el mes de maig, amb 68. Durant el novembre se'n celebren una cinquantena i i el mes d'abril 42. L'any vinent el trimestre que concentrarà la major part de l'activitat serà el quart, amb 180 fires.

Pel que fa als sectors, dues terceres parts de les fires que se celebraran seran multisectorials (162), d'alimentació (112) o d'artesania (76). També són habituals les cites relacionades amb l'automoció, amb 24 esdeveniments previstos; el del lleure, esport i turisme, amb 21, o la ramaderia i avicultura, amb 20.

Aquestes dades s'han donat a conèixer en el marc del 26è Congres de Fires de Catalunya, que s'ha consolidat com l'esdeveniment de referència en el món firal. Aquesta edició reunirà un centenar de congressistes d'arreu de Catalunya.

La periodista Bibiana Ballbé, fundadora de l'agència The Creative.net ha estat l'encarregada de pronunciar la conferència inaugural.