L'Escola Alcalde Marcet canvia a Tarlatana perquè «no era un nom apropiat»

El procés s'ha allargat dos cursos i ha coincidit amb la instal·lació de la placa a la plaça de les Dones del Tèxtil, antiga Alcalde Marcet

Les instal·lacions escolars
Les instal·lacions escolars | Escola Tarlatana
19 de novembre del 2019
Actualitzat a les 16:52h
El nom de l'alcalde Marcet va desapareixent poc a poc de Sabadell, com a mínim, ho va fer del nomenclàtor, de la plaça, ara ja de les Dones del Tèxtil, i des de fa pocs dies el centre escolar que duia el seu nom s'ha batejat com a Tarlatana. La directora de l'escola, Anna Masip, ha assegurat que "no era un nom apropiat". 

El passat dimecres, Ràdio Sabadell avançava aquesta modificació, confirmant així el que ja havia informat anteriorment. Una notícia que coincida amb la instal·lació de les plaques dels cinc últims noms afegits al nomenclàtor, entre d'altres, el de les Dones del Tèxtil que eliminava el de Marcet. "Una coincidència", ha confessat Masip i ha detallat que tot aquest procés va arrencar fa vuit cursos, "quan vam agafar la direcció ja ho vam plantejar". 

Tot i així, la iniciativa va quedar paralitzada fins fa dos cursos, quan "ho vam reprendre", ha subratllat la directora. "El projecte de l'alcalde Marcet és diferent el del Tarlatana, hi ha hagut un canvi de projecte important i era important modificar-lo" i ha rematat, "el nom fa la cosa". Masip ha explicat que la nova denominació "és un teixit que es va fer servir per lligar els llibres de text de tapa dura", així com "per fer barrets, vestits..." i ha afegit, "a més, no té traducció al català ni al castellà". 
 
Bona acollida 

Tal com ha indicat, la flamant terminologia ha tingut una bona acollida, tant per part de les famílies com dels alumnes. "Amb ells vam treballar prèviament i ho farem al llarg del curs", ha dit. En relació als progenitors, "els vam explicar que s'estaven traient noms franquistes de la ciutat" i els ho vam anunciar per "la Festa de Benvinguda" que cada any s'organitza al centre. 

Fins i tot, ha afirmat Masip, que s'ha arribat a dir "si hi havia una nova escola a Sabadell". "Doncs, això era el que volíem provocar, que es parlés de nosaltres. I que no tingués res a veure amb l'alcalde Marcet", ha recalcat.  

Claustre de mestres 

Un nom, que com ha comentat no "és un caprici i demostra que hi ha un treball darrere". Un baptisme que es va gestar "a partir del claustre de tots els mestres", on va començar tot plegat. El nom es va dur al Consell Escolar, que va donar el vistiplau. Tot seguit, va superar el següent escull, el Consell Escolar Municipal i d'aquí al Departament d'Educació, que així ho va certificar el passat mes de maig i es va oficialitzar amb la publicació al DOGC. Ara, "cal anar superant dia a dia", perquè sigui una realitat que es diu l'Escola Tarlatana.