El ple aprova modificar el pressupost per la «manca de planificació» de l'anterior mandat

Tots els partits menys la Crida s'abstenen

15 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:14h
El ple ha aprovat, aquest divendres en sessió extraordinària, la modificació del pressupost municipal de 2020 per introduir uns 4,8 milions d'euros de projectes incomplerts de l'anterior mandat per destinar-los a l'amortització de deute, com marca la normativa. Un reajustament dels comptes per "la manca de planificació" del passat govern, tal com ha dit l'alcaldessa, Marta Farrés. 

Totes les formacions s'han abstingut, excepte la Crida per Sabadell que ha votat en contra. Ha estat una sessió amb retrets, que ha obert la quarta tinent d'alcaldessa, Montse Gonzàlez, recordant que "només s'han acabat" quatre dels 31 projectes i ara "haurem de pagar el doble". A més, ha afegit que "no eren projectes per fer-se amb la fórmula "d’inversions financerament sostenibles". Per això ha reclamat "autocrítica".

La regidora de la Crida, Anna Lara, ha replicat que "no ens faran més crítica que la que ens pugui fer la nostra gent". Ha reivindicat "la seu electrònica com l'única manera per resoldre el problema" de la paralització de projectes, en referència, com ha enumerat, que s'obrissin sobres a 18 de novembre de 2018. Ha insistit en "l'agilització" amb aquest mecanisme a la vegada que ha demanat "més informació". 

El regidor de Cs, José Luis Fernández, ha titllat de "surrealista" la sol·licitud de la cupaire "quan al costat té al seu màxim responsable". Ha detallat que aquest 2019 queda el 52% per executar, precisant que només s'ha superat el 50% en il·luminació i ha etzibat "són uns 4,8 milions i perquè no hi ha sis" a les arques municipals. Tot i així, ha reconegut que esperin que "s'acabi algun més" d'aquí a finals d'any.   

La portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha vinculat aquesta modificació del pressupost perquè "no hi ha model de ciutat i no se sap què fer amb els impostos dels sabadellencs", cosa que, ha continuat, "ens dona la raó". Ciuró ha llançat un missatge a l'equip municipal, perquè "tingui més coherència" i no faci "anuncis a bombo i plateret com l'anterior i l'anterior de l'anterior". Al cap i a la fi, ha resumit, "fem contents als bancs en comptes dels sabadellencs". 

Farrés, crítica 

La regidora d'ERC, Èlia Soriano, ha atribuït aquest canvi pressupostari per "la llei restrictiva que diu com i on hem de gastar" i "disminueix l'acció dels ajuntaments". Per això, ha animat a les formacions del ple a donar suport perquè "es derogui la Llei Montoro". Farrés s'ha mostrat molt crítica i ha replicat que "no patim per un procés administratiu sinó per una interferència de l'anterior govern i ara estem intentant solucionar". 

Ha repetit la "manca de planificació" i ha retret que no es fes amb "pressupost" i ha afegit, "estàvem en any electoral". L'alcaldessa ha recordat que "els van advertir que amb la inversions financerament sostenibles no es podien aplicar a qualsevol cosa. S'havien de fer en coses més petites". Tanmateix, Farrés ha compartit que "s'ha de facilitar" la llei que carrega contra el món local, però ha rebregat que "també hi ha hagut mala gestió".