sanitat

El Taulí dona suport assistencial a nou pacients per fer servir el pàncrees artificial

Permet un major grau de control dels nivells de glucosa en sang mai aconseguit

per NacióSabadell, 14 de novembre de 2019 a les 17:41 |
L'Hospital Parc Taulí, a Sabadell | Juanma Peláez
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous és el Dia Mundial de la Diabetis i el Parc Taulí ho ha volgut recordar informant que ja dona suport assistencial a un total de nou pacients amb diabetis tipus 1 que fan servir el nou sistema de pàncrees artificial anomenat Android APS, basat en un software desenvolupat per pacients de diferents països, amb el qual s’han avançat a la pròpia indústria farmacèutica a l’hora de cercar la millor solució possible, tant per millorar la seva qualitat de vida com per reduir els riscos i complicacions associats a la malaltia.

La directora del Servei d’Endocrinologia i Nutrició del Parc Taulí, Mercedes Rigla, assegura que és "un sistema molt segur, molt robust i molt eficaç, que aporta el major grau de control dels nivells de glucosa en sang mai aconseguit fins ara, amb la reducció de la càrrega que aquest control suposa per als pacients”.


Actualment es poden beneficiar d’aquest sistema aquells pacients que compleixin criteris per rebre tractaments amb bomba d’insulina subcutània i sensor de glucosa convencionals (finançats pel sistema nacional de salut), com els menors d’edat i aquells que tenen més risc de patir hipoglucèmies. El cas és que els usuaris d’aquest sistema convencional inverteixen una gran quantitat de temps en calcular i programar la insulina necessària per mantenir normals els seus nivells de glucosa en sang i, moltes, vegades, pateixen hipo o hiperglucèmies com a conseqüència de càlculs imprecisos.

Amb la incorporació del pàncrees artificial Android APS, el control de la infusió d’insulina s’automatitza, de manera que sense necessitat que el pacient intervingui, el sistema li aporta automàticament la dosi necessària per mantenirlo en els índexs programats prèviament.


Més del 85% del temps dins dels nivells de glucosa desitjats

Rigla recalca que gràcies aquest sistema s’està aconseguint mantenir els pacients dins dels nivells de glucosa en sang desitjats durant un 85% del temps, un percentatge superior al 65% del temps de mitjana que s’aconsegueix amb el sistema convencional de bomba i sensor, i bastant superior al 50% del temps dintre dels marges desitjats que s’aconsegueix amb el sistema més utilitzat del bolígraf.

Es pot visualitzar les dades i modificar els paràmetres, mitjançant la qual els professionals assistencials poden controlar des de la seva consulta l’estat en que es troba el pacient en temps real. En tractar-se d’un sistema que encara no està validat, des dels centres de salut públics no es pot prescriure directament l’ús d’aquest software. Des del Comitè d’Ètica Assistencial i des de la pròpia Direcció del Parc Taulí, però, fa un any que es va donar llum verda a l’aprovació d’un dictamen propi, que ofereix el marc legal necessari perquè els pacients d’aquest hospital que ho desitgin puguin rebre el suport expert dels professionals del Servei d’Endocrinologia i Nutrició per millorar la seva eficàcia i garantir la seva seguretat.

 

Participació