​El govern municipal reestructura el pressupost per encabir uns 4,8 milions d’euros de projectes incomplerts de l’anterior mandat

ERC ho atribueix a la llei Montoro i a les dificultats dels terminis

Imatge d'arxiu d'un ple de l'actual mandat
Imatge d'arxiu d'un ple de l'actual mandat | Albert Hernàndez
NacióSabadell
12 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:15h
El govern municipal ha convocat un ple extraordinari per aquest divendres, a partir de les 10.30 hores, per tal d’aprovar una modificació de crèdit del pressupost del 2020 per introduir uns 4,8 milions d’euros de projectes incomplerts l’anterior mandat per destinar-los a l’amortització de deute, com marca la normativa.
 
L’anterior equip municipal havia aprovat 35 projectes, per un import de 15,5 milions d’euros, a executar durant 2018, amb la fórmula d’inversions financerament sostenibles que eximeix d’amortitzar deute però per contra obliga a complir els terminis i en aquest cas, s’havia fixat el 31 de desembre de 2019, després d’haver-ho ampliat un any a finals de 2018 i que no s'han dut a terme en la seva totalitat.

L’any passat se'n van fer quatre, deixant 8,95 milions de pressupost per aquest 2019, dels quals s’han assignat 7,9, però s’han executat 1,5, cosa que fa que hi hagi 6,5 pendents.
 
Ara, el consistori durà a debat al plenari que d’aquesta bossa, en una estimació de 4,8 milions d'euros es destinin amortitzar el deute. Això suposarà reestructurar els comptes municipals, perquè caldrà “un nou finançament”, com ha indicat l’Ajuntament de Sabadell, per garantir els recursos d’aquests projectes que no s’han acabat. Es tracten de treballs que van al voltant de 2,2 milions d’euros per a l’asfaltatge de carrers i d'1,5 de la renovació de jocs infantils, entre d’altres.      
 
ERC apunta a la llei Montoro
 
ERC -formació que juntament amb la Crida per Sabadell, Unitat pel Canvi i Guanyem integraven l’equip de l’anterior mandat- ha justificat el no acabament de projectes per la llei Montoro, que obliga a dedicar el superàvit a eixugar el deute,  i “a la incompatibilitat amb els terminis i procediments administratius”. Això, com ha subratllat, “talla les ales” dels consistoris i ha recordat que la ciutat el 2015 “estava aturada a conseqüència del vergonyós cas Mercuri” i “vam haver de començar de zero”.
 
Per aquest motiu, els republicans han proposat la “derogació” d’aquesta regulació que “lliga de mans i peus als ajuntaments”, a la vegada que han demanat continuar amb la feina iniciada per l’anterior mandat i se’ls reconegui “amb honestedat i sense demagògia”, gràcies això “l’actual govern PSC-Podem pot inaugurar projectes”.