Salut

Creen una nanopartícula que s'introdueix en les cèl·lules del càncer i les elimina selectivament

Un grup d'investigadors, amb participació catalana, obre una nova via per al tractament del limfoma no-Hodgkin més prevalent

per NacióDigital, 7 de novembre de 2019 a les 15:00 |
Un investigador pren la dosi d'un medicament en un laboratori. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un grup d'investigadors han creat una nanopartícula que s'introdueix en les cèl·lules canceroses i allibera una toxina per induir la seva mort selectiva, sense afectar les cèl·lules sanes. Amb aquesta investigació s'obre una nova via per al tractament del limfoma no-Hodgkin més prevalent.

Aquesta petita partícula es podria desenvolupar com un fàrmac que podria ser utilitzat en el 40% de pacients amb aquest tipus de càncer que no responen a la teràpia actual. Els responsables d'aquesta recerca són investigadors del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), de l'Institut de Recerca Biomèdica de Sant Pau (IIB Sant Pau) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que han publicat un article a la revista Haematologica.


La nanopartícula només actua en les cèl·lules de limfoma CXCR4 positives, capaces de disseminar i niar en medul·la òssia i ganglis limfàtics. D'aquesta forma, bloqueja la seva disseminació als òrgans sans amb possible afectació en aquest tipus de neoplàsia. Això és possible gràcies a la presència del receptor CXCR4, que està sobreexpressat en més de 20 tipus diferents de càncer, com ara la leucèmia mieloide aguda, carcinomes de mama, pròstata, endometri, ovari o cap i coll. Això obre la porta a utilitzar aquest fàrmac en altres tipus de tumor.

Actualment no hi ha medicaments en el mercat que eliminin selectivament les cèl·lules responsables de la disseminació metastàtica.

 

Participació