«Més enllà de lluitar per les pensions, també ho fem perquè es dignifiqui el mercat laboral actual»

El pensionistes reivindiquen els seus drets i el pes que tenen a l'hora de votar

07 de novembre del 2019
Actualitzat a les 9:14h
Amador Ruiz, de la plataforma pensionistes de Sabadell
Amador Ruiz, de la plataforma pensionistes de Sabadell | Albert Hernàndez
Sabadell, segons dades de l'Institut Català d'Estadística, al desembre de 2018 comptava amb més de 45.000 pensionistes. Ells "també voten", com diuen, i davant la nova cita electoral d'aquest diumenge reivindiquen que se'ls escolti, però sobretot que es "compleixi" el que reclamen des de fa anys. "Governi qui governi, les pensions es defensen", exclamen des de fa més de 12 mesos a la plaça Sant Roc, on els primers dilluns de cada es troben per recordar-ho. Amador Ruiz (Màlaga, 1957) és membre de la plataforma de pensionistes de Sabadell i recorda que la seva lluita també implica al jovent.  

- Ja fa més d'un any que es troben els primers dilluns de mes a la plaça Sant Roc. Això vol dir que, a les portes d'una altra cita electoral, no ha canviat res?  

- Bé, hi ha hagut canvis. Hem tingut dues eleccions, les d’abril i les d’aquest diumenge, i una moció de censura que va permetre a Pedro Sánchez ser president i ens va prometre moltes coses. Però van quedar en això, promeses i moltes esperances. Ara no parla tan clar com ho feia a la campanya d’abril i amb tot el tema del procés li serveix de cortina de fum.
 
- Per tant, quin és el partit que parla més clar?
 
- En quin sentit? Per exemple, he llegit que el responsable econòmic de Cs, Marcos de Quinto, no vol revaloritzar les pensions segons l’IPC i fomenta un enfrontament entre pensionistes i treballadors. D’altra banda, hi ha Unidas Podemos que sí parla clar, però depèn amb quina força hagi de negociar farà una cosa o una altra.     

- Tenen futur les pensions?  
 
- La reforma està pensada de cara al futur, per a les generacions que venen, perquè sigui un sistema sostenible. L’actual no ho és. S’ha ajornat fins a 2023, perquè teòricament s’havia de fer aquest gener amb el plantejament de 0,25% l’índex de revalorització a més d’altres mesures, en funció del mercat laboral.
 
- Més enllà de la “sostenibilitat” del sistema de pensions, també reivindiquen que siguin dignes.
 
- Sí, perquè hi ha un gran ventall, però és bàsic per aconseguir-ho la revalorització amb l’IPC i les pensions mínimes s’equiparin al salari base, tant les contributives com les no contributives.

- I els joves? No n'hi ha a la plaça Sant Roc. Què s'ha de fer per involucrar-los?  
 
- Ho veuen molt llunyà. La situació d’ara és diferent quan nosaltres vam començar a treballar. Ara entren més tard al mercat laboral, per tant, menys cotització i estan més preocupats pel dia a dia, com que predomina la temporalitat. Pensen més en un futur a curt termini, però això és culpa del mercat laboral actual. És important derogar la reforma laboral del PP, perquè el que fa és mantenir els contractes temporals, les cotitzacions baixes... més enllà de lluitar per les pensions, també ho fem perquè canviï la situació actual, amb un mercat laboral digne, perquè això voldrà dir unes pensions dignes. I aquest argument ens ha de fer guanyar-nos el jovent.