La UAB elabora un llistat de consells per «conviure amb la polarització» a les aules

Una iniciativa duta a terme per la situació que viu Catalunya

NacióSabadell
28 d'octubre del 2019
L'Escola de Cultura de Pau -centre d'investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)- ha recomanat, davant la situació que viu a Catalunya, una llista de suggeriments per "conviure amb la polarització" a les aules, així com promoure l'escolta i fer reflexió sobre el valor de la no-violència.

Ha assegurat que "mantenir silencis enquistats no ajuda a canalitzar les diferències", i ha remarcat que les escoles han de ser un espai que permetin parlar de tot, sobretot dels temes més delicats. No obstant, ha dit que en els moments més tensos cal fer-ho "en unes condicions que no polaritzin": utilitzar normes de diàleg, apel·lar al respecte i donar veu a les persones amb opinions menys polaritzades.

Escola de Cultura de Pau ha cridat a dedicar temps a activitats de cura, a promoure l'escolta amb voluntat de comprendre l'altre i de trobar punts en comú, "expressar-se des dels sentiments" i treure el focus dels plantejaments identitaris i centrar-se en les necessitats compartides.

També ha recomanat fer reflexionar sobre el valor de la no-violència, "marcar límits en com i què es diu" per no anar en detriment del respecte a l'altre, i reconèixer i explicitar a l'aula l'existència de diversitat de perspectives. En cas de confrontació, insta "contenir l'enfrontament en un primer moment i obrir espais de reflexió col·lectiva per parlar posteriorment amb calma".

Ha recomanat crear "un grup de suport" entre el professorat ideològicament divers i amb habilitats de resolució de conflictes per aportar respostes ràpides, donar orientació al professorat i escoltar a les famílies, i comunicar a les famílies les mesures preses a l'aula.