Detingut un veí de Sabadell a l'aeroport del Prat

Es tracta de Jordi Monllor, vinculat a l'entorn de la Crida per Sabadell

Batalla campal a l'aeroport del Prat en protesta per la sentència de l'1-O
Batalla campal a l'aeroport del Prat en protesta per la sentència de l'1-O | Martí Urgell
NacióSabadell
14 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 23:29h
La tensió a l'aeroport del Prat ha derivat en una batalla campal, amb múltiples càrregues policials contra els manifestants, que han alçat barricades davant del cordó policial. Amb tot, durant la tarda s'han practicat diverses detencions, entre elles la del sabadellenc Jordi Monllor, vinculat a la Crida per Sabadell.

Segons han informat fonts properes a NacióSabadell, Monllor participava en les mobilitzacions, i els Mossos d'Esquadra l'han detingut per desobediència. Un enregistrament de TV3 ha captat el moment de la detenció.



Jornada amb aldarulls a l'aeroport

Durant els aldarulls a l'aeroport, alguns manifestants han utilitzat el fum dels extintors contra el cordó policial i han aixecat diverses barricades davant dels antidisturbis.
  Els manifestants, però s'han fet forts al Prat i en alguns moments han obligat el cordó policial a recular. 


En aquest escenari, el Mossos d'Esquadra han avisat de noves intervencions policials. "Un grup de concentrats amb actitud violenta està fent barricades i llançaments contra els agents. Caldrà fer actuació policial si no s’aturen", ha avisat el cos a través de xarxes.
 

Batalla campal a l'aeroport del Prat en protesta per la sentència de l'1-O Foto: Martí Urgell

 

Tensió als accessos del Prat Foto: Martí Urgell


Després de les darreres càrregues policials, els manifestants han repetit càntics contra el conseller d'Interior, amb crits de "Buch, dimissió".  Abans d'aques útlim incident ja s'havien produït diverses càrregues per part dels Mossos d'Esquadra i la policia nacional espanyola contra els manifestants. 



Tot i les càrregues policials els manifestants mantenen el bloqueig, la primera acció impulsada com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes.

En alguns casos les càrregues s'han produït colpejant els manifestants per sobre de la cintura. Una pràctica considerada il·legal.



Els Mossos d'Esquadra també han disparat projectils de FOAM per intentar dispersar els manifestants.



El bloqueig de l'aeroport també ha provocat cancel·lacions i retards de vols. A un quart de vuit del vespre, la xifra de vols cancel·lats durant la jornada superava el centenar. 

Crida del Tsunami Democràtic

La crida a bloquejar l'aeroport l'ha fet el Tsunami Democràtic, que ha demanat als ciutadans que es dirigissin cap a aquesta infraestructura estratègica. Per evitar-ho els Mossos han tallat els accessos per la carretera, i han demanat a Renfe i TMB aturar la circulació de trens. A primera hora de la tarda, la circulació de trens ja s'havia restablert. 



Tsunami Democràtic ha recomanat acudir a l'aeroport "preparats per passar algunes hores fora de casa seva" i a portar "roba per a la pluja, menjar, aigua i calçat còmode, a més de ràdio convencional i mòbil amb bateria". "I una actitud no violenta indestructible". 

El moviment assegura que escull El Prat per "fer sentir a tot el món" el seu crit i "per fer visible a l’opinió pública internacional el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem i la situació d’injustícia i de vulneració de drets que es dona a Catalunya". "Un dels llocs que connecten el país amb el món pot esdevenir el millor altaveu per internacionalitzar la resposta ciutadana a la sentència", afegeixen.



En aquest sentit, s'ha fet una crida per imprimir bitllets amb la intenció d'accedir a la terminal i bloquejar l'activitat. L'Aeroport de Barcelona és una de les infraestructures que ha estat reforçada policialment i s'estan fent controls als seus accessos.



Milers de persones es concentren a aquestes hores a l'Aeroport del Prat. custodiat per un ampli dispositiu policial. Les previsions són que n'arribin encara més, tenint en compte que ERC ha fet una crida a la seva militància a desplaçar-s'hi. Hi ha hagut algunes càrregues policilals i enfrontaments entre policies i manifestants, alguns dels quals han llençat pedres contra furgonetes de la policia nacional espanyola. Mentrestant, els Mossos d'Esquadra continuen blindant les portes d'accés a l'aeroport, davant l'arribada de centenars de manifestants, que ara ja arriben a peu fins a la infraestructura.



Els centenars de persones concentrades a les portes d'accés a l'aeroport han fet una seguda i han repetit càntics en protesta per la sentència. Un dels més repetits ha estat "Llibertat presos polítics".



A tres quarts de cinc de la tarda la policia nacional espanyola ha començat a desallotjar alguns dels manifestants que estaven a la terminal de sortides de l'Aeroport del Prat.
  Després de les càrregues policials, el Tsunami Democràtic ha difós un missatge a través del seu canal de Telegram -que ja supera els 165.000 subscriptors- en què insta els manifestants a respondre les actuacions policials amb "desobediència civil". "Per definició és no violenta", asseguren. "Si volen generar una situació de tensió, la nostra resposta ha de ser seure massivament", afegeixen en el mateix missatge.

Milers de manifestants es concentren a l'Aeroport del Prat Foto: Matí Urgel